Sałatka z kaszą pęczak, bulgur i zieloną soczewicą
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 489 kcal
- 150 g mieszanki kaszy pęczak, bulgur i zielonej soczewicy
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 166 kcal
- 30 g orzechów nerkowca
- 13 kcal
- 6 szt. rzodkiewek
- 69 kcal
- 25 g rodzynek
- 18 kcal
- 130 g sałaty lodowej
- 5 kcal
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- -
- zielone pędy cebuli
Dressing
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
- 6 kcal
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 19 kcal
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej (łagodnej)
- 77 kcal
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- -
- 0,5 łyżeczki oregano (otartego)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 1285 kcal
- 162 g węgli
- 30 g białka
- 58 g tłuszczu
- Mieszankę kaszy pęczak, bulgur i soczewicy przesypać z saszetek na sitko, przepłukać zimną wodą.
W garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucić mieszankę, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Po ugotowaniu odsączyć. - Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać pokrojoną w kostkę małą cebulę i podsmażyć.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszać i podsmażać przez ok. 4 minuty.
Przełożyć wszystko do dużej miski, razem z ugotowaną mieszanką. - Następnie dodać:
- posiekane orzechy nerkowca,
- pokrojone rzodkiewki,
- posiekane rodzynki,
- potarganą na małe kawałki sałatę,
- posiekaną natkę pietruszki,
- posiekane zielone pędy cebuli/szczypiorek (ok. 2 łyżeczek lub według uznania). - Przygotować dressing.
W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki: oliwę, ocet balsamiczny, musztardę, miód, suszone oregano, szczyptę soli i pieprzu.
Polać sałatkę i wymieszać. - Sałatkę można jeść w formie lunchu lub jako dodatek do obiadu.