Sałatka z kozim serem, prosciutto, figami, pestkami granatu i orzechami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 13 kcal
- 50 g rukoli
- 207 kcal
- 4 szt. fig
- 194 kcal
- 30 g orzechów włoskich
- 116 kcal
- 52 g szynki prosciutto crudo
- 279 kcal
- 100 g sera koziego (miękkiego, rolady)
- 25 kcal
- 30 g nasion granatu
Dressing
- 80 kcal
- 1 łyżka miodu spadziowego
- 165 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 6 kcal
- 1 łyżka octu balsamicznego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 1084 kcal
- 89 g węgli
- 41 g białka
- 67 g tłuszczu
- Rukolę opłukać i osuszyć.
Figi pokroić na ćwiartki lub 6 części.
Orzechy włoskie posiekać i delikatnie podprażyć na suchej patelni.
4 plastry prosciutto podsmażyć z obu stron na suchej, rozgrzanej patelni. - Dressing:
W miseczce wymieszać miód, oliwę, ocet balsamiczny oraz szczyptę soli i pieprzu. - Do miseczek nałożyć rukolę, figi, podzielony na mniejsze kawałki kozi ser, nasiona granatu, orzechy włoskie i podsmażone prosciutto.
Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem.