Sałatka z kurczakiem
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 27 kcal
- 100 g kapusty czerwonej (głowa)
- 8 kcal
- 0,3 szt. cebuli czerwonej
- 30 kcal
- 10 szt. pomidorów koktajlowych
- 11 kcal
- 80 g sałaty lodowej
- 13 kcal
- 0,5 szt. papryki zielonej
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 17 kcal
- 0,5 szt. papryki żółtej
- 34 kcal
- 40 g kukurydzy
- 172 kcal
- 50 g sera żółtego radamer
Kurczak
- 396 kcal
- 400 g filetu z kurczaka
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- -
- 1 szczypta soli
- -
- 1 szczypta pieprzu
- 10 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- -
- 1 łyżeczka papryki słodkiej (mielonej)
Sos
- 493 kcal
- 70 g majonezu dekoracyjnego
- 67 kcal
- 100 g jogurtu naturalnego
- 3 kcal
- 5 g sosu sriracha ostrego
Cały przepis ma:
- 1403 kcal
- 50 g węgli
- 115 g białka
- 87 g tłuszczu
- Filety z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć oliwą i przyprawami (solą, pieprzem, przyprawą do mięs, ostrą i słodką papryką). Włożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć pokrywą lub folią aluminiową.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (opcja góra-dół) przez ok. 35 minut. Przez ostatnie 3 minuty zapiekać bez pokrywy.
Upieczonego kurczaka podzielić na mniejsze kawałki. - Czerwoną kapustę cienko poszatkować.
Ćwiartkę czerwonej cebuli pokroić w piórka.
Pomidorki koktajlowe przeciąć na pół.
2 liście sałaty potargać.
Papryki pokroić w cienkie paski.
Ser żółty w kostce pokroić w słupki. - W miseczce wymieszać składniki na sos.
- Składniki podzielić na dwie miski. Wrzucić kapustę, cebulę, pomidorki, sałatę, paprykę zieloną, czerwoną i żółtą, kurczaka, odcedzoną kukurydzę, ser żółty. Polać sosem i wymieszać.