Sałatka z kurczakiem i awokado
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 495 kcal
- 500 g filetu z kurczaka
- 34 kcal
- 200 g sałaty rzymskiej
- 51 kcal
- 2 szt. pomidorów
- 23 kcal
- 1 szt. ogórków
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 87 kcal
- 60 g zielonych oliwek nadziewanych pastą paprykową
- 224 kcal
- 1 szt. awokado
Do smażenia
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Marynata
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 11 kcal
- 45 g soku z cytryny
- -
- 2 łyżki wody
- 12 kcal
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 10 kcal
- 2 łyżki natki pietruszki
- -
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- -
- 1 łyżeczka oregano (otartego)
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- -
- 1 łyżeczka soli
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 1373 kcal
- 58 g węgli
- 121 g białka
- 78 g tłuszczu
- W misce wymieszać składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, wodę, ocet balsamiczny, posiekaną natkę pietruszki, suszoną bazylię i oregano, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, cukier i pieprz do smaku.
- Połowę marynaty odlać do osobnej miseczki, zostanie wykorzystana później jako dressing.
Umyte filety z kurczaka dodać do miski z pozostałą częścią sosu, włożyć do lodówki i marynować przez ok. 2 godziny (można krócej). - Sałatę umyć, osuszyć, potargać na mniejsze kawałki.
Pomidory pokroić w kostkę.
Dużego ogórka obrać ze skórki (można ją również pozostawić), podzielić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na mniejsze kawałki.
Czerwoną cebulę pokroić w piórka.
Oliwki przekroić na połówki.
Awokado pokroić na plasterki. - W dużej misce wymieszać wszystkie składniki sałatki: sałatę, pomidory, ogórka, cebulę, oliwki, awokado.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron przez kilka minut. Powinien się zrumienić. Następnie odłożyć go na 5 minut i pokroić na kawałki. Dodać do sałatki.
- Sałatkę skropić dressingiem.