Sałatka z makaronem, kurczakiem i szpinakiem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 7 kcal
- 45 g świeżego szpinaku
- 23 kcal
- 150 g pomidorów koktajlowych
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- -
- zielone pędy cebuli
- 199 kcal
- 50 g sera Grana Padano
- 594 kcal
- 600 g filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- przyprawa do mięs
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 790 kcal
- 220 g makaronu fusilli
Sos
- 379 kcal
- 60 g majonezu kieleckiego
- 28 kcal
- 40 g jogurtu naturalnego kremowego
- 2 kcal
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 5 kcal
- 1 łyżka natki pietruszki
- -
- zielone pędy cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 2146 kcal
- 176 g węgli
- 181 g białka
- 79 g tłuszczu
- Szpinak umyć, osuszyć, oderwać ogonki.
Pomidorki koktajlowe umyć, przeciąć na pół.
Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Zielone pędy cebuli posiekać.
Ser Grana Padano zetrzeć. - Filety z kurczaka (jeśli są grube) przekroić wzdłuż na pół. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do mięs.
Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kurczaka z obu stron na złoty kolor.
Usmażone mięso pokroić w cienkie paski. - Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu - majonez, jogurt, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, zielone pędy cebuli (2 łyżki), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz do smaku.
- W dużej misce wymieszać szpinak, makaron, kurczaka, pomidorki, zielone pędy cebuli (połowę pęczka) i czerwoną cebulę.
Dodać sos i wymieszać. - Posypać serem i od razu podawać.