Sałatka z roszponki, mini mozzarelli i pomidorków
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 11 kcal
- 50 g roszponki
- 11 kcal
- 75 g pomidorów truskawkowych
- 306 kcal
- 125 g mini mozzarelli
- 56 kcal
- 10 g słonecznika łuskanego
- 1 kcal
- 5 g szczypiorku
Dressing
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40 kcal
- 0,5 łyżki miodu wielokwiatowego
- -
- czosnek granulowany
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
Cały przepis ma:
- 517 kcal
- 19 g węgli
- 27 g białka
- 38 g tłuszczu
- W miseczce wymieszać składniki dressingu: łyżkę oliwy, łyżkę soku z cytryny, pół łyżki miodu oraz szczyptę suszonego czosnku, soli i pieprzu.
- Roszponkę umyć i osuszyć.
10 szt. pomidorków umyć i przekroić na pół.
Kulki mozzarelli odsączyć z zalewy. - Do miseczek nałożyć roszponkę, pomidorki, kulki mozzarelli. Całość polać dressingiem, posypać ziarnami słonecznika i posiekanym szczypiorkiem.