Serowe kotlety drobiowe z sosem salsa i mozzarellą
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 556 kcal
- 550 g filetu z piersi indyka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka mielona
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 286 kcal
- 80 g bułki tartej wrocławskiej
- 80 kcal
- 20 g sera Grana Padano
- 122 kcal
- 450 g brokułów
- 306 kcal
- 125 g mozzarelli
Sos salsa
- 77 kcal
- 3 szt. pomidorów
- 8 kcal
- 1 szt. papryki chili
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli czerwonej
- 2 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- kolendra
- 5 kcal
- 2 szczypty cukru
- -
- czosnek granulowany
- -
- oregano (otarte)
- -
- kmin rzymski mielony
Do pieczenia i smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 1639 kcal
- 111 g węgli
- 199 g białka
- 52 g tłuszczu
- Filet z indyka pokroić na kotlety o grubości ok. 1 cm. Grubsze miejsca można rozbić nieco tłuczkiem. Kotlety oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką.
- Do głębokiego talerza wlać olej, wbić jajko, dodać szczyptę soli, pieprzu i słodkiej papryki - dobrze rozbełtać.
- Do drugiego głębokiego talerza wsypać bułkę tartą i starty ser Grana Padano - wymieszać.
- Kolejno panierować kotlety w jajku i bułce tartej z serem.
- Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć kotlety z obu stron, tak żeby mięso zmieniło kolor i panierka delikatnie się zrumieniła.
- Piekarnik nagrzać do 220°C (termoobieg).
- Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, następnie posmarować za pomocą pędzelka cienką warstwą oleju. Ułożyć podsmażone kotlety.
- Piec 20 minut (po ok. 12 minutach kotlety można przykryć folią aluminiową, jeśli będą się za bardzo rumienić).
- Sos salsa:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć z grubsza wodnisty miąższ z pestkami. Resztę pokroić w drobną kostkę.
Posiekać drobno chili (można usunąć pestki, salsa będzie łagodniejsza).
Małą cebulę pokroić w drobną kostkę.
Do małego rondelka włożyć pomidory, chili, cebulę i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia kilka minut, aż woda nieco odparuje. Dodać wszystkie przyprawy - po dwie szczypty soli, pieprzu, kolendry, cukru, czosnku granulowanego, suszonego oregano, kminu rzymskiego. - Białą kulkę mozzarelli zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Na kotlety nałożyć salsę i tartą mozzarellę, wstawić do piekarnika na kolejne 5 minut.
- Brokuły (użyte mrożone) włożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować ok. 8 minut i odcedzić.