Smażony dorsz z ziemniakami i surówką Coleslaw

Jedna porcja ma:

Kalorie 587kcal
Węglowodany 62 g węgli
Białko 32 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu
2 porcje

Ryba

187 kcal
240 g dorsza atlantyckiego (filetu bez skóry)
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
pieprz cytrynowy

Panierka

35 kcal
10 g mąki pszennej typ 450
60 kcal
1 szt. jaj (S)
104 kcal
30 g bułki tartej

Do smażenia

-
olej rzepakowy

Dodatkowo

-
cytryna

Ziemniaki

270 kcal
350 g ziemniaków
37 kcal
0,5 łyżeczki masła
-
koperek

Surówka Coleslaw

58 kcal
200 g kapusty białej (głowa)
16 kcal
60 g marchwi
12 kcal
40 g cebuli
-
0,3 łyżeczki soli
-
0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
1 kcal
1 łyżeczka soku z cytryny
1 kcal
1 łyżeczka octu jabłkowego
379 kcal
60 g majonezu kieleckiego
16 kcal
5 g miodu wielokwiatowego

Cały przepis ma:

  • 1174 kcal
  • 123 g węgli
  • 64 g białka
  • 52 g tłuszczu
  1. W misce wymieszać wszystkie składniki surówki:
    - drobno poszatkowaną kapustę,
    - startą na grubych oczkach marchewkę,
    - pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
    - sól,
    - pieprz,
    - sok z cytryny,
    - ocet jabłkowy,
    - majonez,
    - miód.
  2. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (gotować do miękkości, ok. 20-25 minut).
    Odcedzić, posmarować masłem i posypać posiekanym koperkiem.
  3. Mrożonego dorsza umyć w letniej wodzie (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć z obu stron solą (lub vegetą) oraz czarnym i cytrynowym pieprzem.
  4. Rybę obtoczyć w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie bułce tartej.
  5. Na patelni mocno rozgrzać olej. Ryby smażyć po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
    Usmażone ryby przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

    Rybę podawać z kawałkiem cytryny.
  • Smażony dorsz z ziemniakami i surówką Coleslaw

Smażony dorsz z ziemniakami i surówką Coleslaw

Jedna porcja ma:

Kalorie 587kcal
Węglowodany 62 g węgli
Białko 32 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu