Smażony dorsz z ziemniakami i surówką Coleslaw
Jedna porcja ma:
2
porcje
Ryba
- 187 kcal
- 240 g dorsza atlantyckiego (filetu bez skóry)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- pieprz cytrynowy
Panierka
- 35 kcal
- 10 g mąki pszennej typ 450
- 60 kcal
- 1 szt. jaj (S)
- 104 kcal
- 30 g bułki tartej
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Dodatkowo
- -
- cytryna
Ziemniaki
- 270 kcal
- 350 g ziemniaków
- 37 kcal
- 0,5 łyżeczki masła
- -
- koperek
Surówka Coleslaw
- 58 kcal
- 200 g kapusty białej (głowa)
- 16 kcal
- 60 g marchwi
- 12 kcal
- 40 g cebuli
- -
- 0,3 łyżeczki soli
- -
- 0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- 1 kcal
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 kcal
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 379 kcal
- 60 g majonezu kieleckiego
- 16 kcal
- 5 g miodu wielokwiatowego
Cały przepis ma:
- 1174 kcal
- 123 g węgli
- 64 g białka
- 52 g tłuszczu
- W misce wymieszać wszystkie składniki surówki:
- drobno poszatkowaną kapustę,
- startą na grubych oczkach marchewkę,
- pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
- sól,
- pieprz,
- sok z cytryny,
- ocet jabłkowy,
- majonez,
- miód. - Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (gotować do miękkości, ok. 20-25 minut).
Odcedzić, posmarować masłem i posypać posiekanym koperkiem. - Mrożonego dorsza umyć w letniej wodzie (nie trzeba go wcześniej rozmrażać), osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć z obu stron solą (lub vegetą) oraz czarnym i cytrynowym pieprzem.
- Rybę obtoczyć w mące, jajku roztrzepanym z solą i pieprzem, a następnie bułce tartej.
- Na patelni mocno rozgrzać olej. Ryby smażyć po kilka minut z każdej strony, na złoty kolor.
Usmażone ryby przełożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Rybę podawać z kawałkiem cytryny.