Smoothie z dyni, mango i nutą przyprawy piernikowej
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 66 kcal
- 200 g dyni piżmowej
- 117 kcal
- 150 g przecieru 100% z mango
- 120 kcal
- 240 g mleka 2%
- 12 kcal
- 0,5 łyżeczki przyprawy korzennej
- 38 kcal
- 1 łyżeczka miodu spadziowego
- -
- 1 szczypta soli
Cały przepis ma:
- 353 kcal
- 60 g węgli
- 12 g białka
- 5 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra - dół).
Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne. Następnie obrać i pokroić na kawałki.
Dynię umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 30 minut, na środkowym poziomie, w 200°C, aż stanie się miękka.
Z 200 g surowej dyni piżmowej otrzymaliśmy 120 g upieczonej dyni.
Można upiec całą dynię i pozostałą część zamrozić. - Wszystkie składniki umieścić w pojemniku do blendera i dokładnie zblendować.