Strogonow drobiowy
Jedna porcja ma:
323kcal
25 g węgli
37 g białka
11 g tłuszczu
3
porcje
Składniki
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 396 kcal
- 2 szt. filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 51 kcal
- 300 g pieczarek
- 129 kcal
- 2 szt. papryki czerwonej
- 20 kcal
- 3 szt. ogórków kiszonych
- 29 kcal
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżki natki pietruszki (suszonej)
- 31 kcal
- 1 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 700 g wody
- 52 kcal
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 17 kcal
- 4 łyżki passaty z bazylią
- 35 kcal
- 1 łyżka mąki pszennej typ 450
Cały przepis ma:
- 970 kcal
- 76 g węgli
- 110 g białka
- 33 g tłuszczu
- W garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i ją lekko zrumienić.
- Filety z kurczaka pokroić w cienkie paski i dodać do garnka. Podsmażyć przez kilka minut, aż zmienią kolor. Doprawić solą i pieprzem.
- Dodać pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Paprykę pokroić w paski. Ogórki przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Dodać do garnka. Doprawić słodką i ostrą papryką oraz natką pietruszki i wymieszać.
- Kostkę rosołową rozpuścić w 600 g wrzącej wody. Wlać do garnka.
- Dodać koncentrat pomidorowy i passatę, wymieszać i zagotować. Gotować przez kilka minut.
- Mąkę dokładnie wymieszać ze 100 g wody i wlać przez sitko (żeby nie było grudek) do garnka. Całość ponownie zagotować, wyłączyć po kilku minutach.