Syrniki (placuszki twarogowe)
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 288 kcal
- 250 g twarogu półtłustego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 156 kcal
- 3 łyżki cukru
- -
- 1 szczypta soli
- 13 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu naturalnego Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami
- 130 kcal
- 3 łyżki kaszy manny błyskawicznej
Do smażenia
- -
- olej rzepakowy
Cały przepis ma:
- 664 kcal
- 79 g węgli
- 51 g białka
- 16 g tłuszczu
- Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk po ok. 50 g.
W misce rozgnieść widelcem twaróg klinek. Dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt waniliowy i wymieszać. - Dodać 3 kopiate łyżki surowej kaszy manny i ponownie dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju.
- Zwilżyć dłonie, formować kulki i od razu układać na rozgrzanej patelni. Placuszki delikatnie spłaszczyć.
Smażyć z obu stron na wolnym ogniu, do momentu aż się zrumienią. Przekładać za pomocą dwóch łopatek. - Usmażone syrniki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Można ograniczyć ilość cukru i placuszki podać np. z miodem i owocami.