Szaszłyki z piekarnika z sosem tzatziki
Jedna porcja ma:
3
porcje
Składniki
- 743 kcal
- 750 g filetu z kurczaka
- 64 kcal
- 1 szt. papryki czerwonej
- 34 kcal
- 1 szt. papryki żółtej
- 13 kcal
- 0,5 szt. papryki zielonej
- 47 kcal
- 1,5 szt. cebuli czerwonej
Marynata
- 270 kcal
- 3 łyżki oliwy
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- oregano (otarte)
- -
- kolendra
- -
- natka pietruszki (suszona)
- -
- papryka ostra (mielona)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- papryka słodka wędzona (mielona)
Sos tzatziki
- 204 kcal
- 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 4 kcal
- 0,5 ząbka czosnku
- 26 kcal
- 200 g ogórków
- 2 kcal
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- koperek
Cały przepis ma:
- 1406 kcal
- 61 g węgli
- 205 g białka
- 43 g tłuszczu
- Przepis na ok. 12 szaszłyków.
Kurczaka i papryki pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić na ćwiartki. - Wszystko włożyć do woreczka strunowego. Wlać oliwę i doprawić pozostałymi składnikami marynaty (mniej więcej po 1/2 łyżeczki każdej przyprawy).
Dokładnie wymieszać i włożyć do lodówki na ok. 1 h. - Składniki nadziać na przemian na patyczki i ułożyć na kratce z wyposażenia piekarnika.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg), na górną półkę, na ok. 15 minut. W trakcie pieczenia przekręcić patyczki na drugą stronę, tak żeby się równo zrumieniły z każdej strony.
Na dolną półkę włożyć blachę wyłożoną folią aluminiową, tak żeby mogły ściekać na nią soki z szaszłyków. - Sos tzatziki:
W miseczce wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Ogórka obrać, zostawiając miejscami cienkie paski skórki. Zetrzeć go na tarce na średnich oczkach i lekko odcisnąć na sitku nadmiar soku. Dodać do miseczki.
Sos doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i suszonym lub posiekanym koperkiem.