Tarta flambée
Jedna porcja ma:
3
porcje
Ciasto
- 1201 kcal
- 350 g mąki do pizzy typ "00"
- -
- 1 łyżeczka soli
- 630 kcal
- 70 g oleju rzepakowego
- -
- 150 g letniej wody
Dodatki
- 34 kcal
- 50 g jogurtu naturalnego
- 384 kcal
- 200 g śmietany 18%
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 715 kcal
- 240 g surowego boczku wędzonego
Cały przepis ma:
- 2995 kcal
- 265 g węgli
- 90 g białka
- 175 g tłuszczu
- Do misy dodać składniki na ciasto: mąkę, bardzo płaską łyżeczkę soli, olej i letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Po tym czasie ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
- W miseczce wymieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
- Dużą cebulę pokroić w piórka.
Boczek pokroić w kostkę lub słupki. - Do piekarnika włożyć kamień do pizzy i rozgrzać do 270°C z termoobiegiem.
Ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części.
Stolnicę oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto. Cienki placek przełożyć na podsypaną mąką drewnianą łopatkę do pizzy, rozprowadzić na nim sos śmietanowy, nałożyć cebulę i boczek. - Tartę zsunąć na kamień i piec przez ok. 7 minut, do momentu aż zrumienią się (lekko przypalą) brzegi.
Tarta powinna być bardzo cienka, należy pokroić ją na prostokąty. Podawać z pozostałym sosem śmietanowym.