Tarta flambée

Jedna porcja ma:

Kalorie 998kcal
Węglowodany 88 g węgli
Białko 30 g białka
Tłuszcze 58 g tłuszczu
3 porcje

Ciasto

1201 kcal
350 g mąki do pizzy typ "00"
-
1 łyżeczka soli
630 kcal
70 g oleju rzepakowego
-
150 g letniej wody

Dodatki

34 kcal
50 g jogurtu naturalnego
384 kcal
200 g śmietany 18%
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
32 kcal
1 szt. cebuli
715 kcal
240 g surowego boczku wędzonego

Cały przepis ma:

  • 2995 kcal
  • 265 g węgli
  • 90 g białka
  • 175 g tłuszczu
  1. Do misy dodać składniki na ciasto: mąkę, bardzo płaską łyżeczkę soli, olej i letnią wodę. Wszystko wymieszać łyżką, a następnie wyrobić przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Po tym czasie ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
  2. W miseczce wymieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem.
  3. Dużą cebulę pokroić w piórka.
    Boczek pokroić w kostkę lub słupki.
  4. Do piekarnika włożyć kamień do pizzy i rozgrzać do 270°C z termoobiegiem.

    Ciasto podzielić na 2 lub 3 równe części.
    Stolnicę oprószyć mąką i cieniutko rozwałkować ciasto. Cienki placek przełożyć na podsypaną mąką drewnianą łopatkę do pizzy, rozprowadzić na nim sos śmietanowy, nałożyć cebulę i boczek.
  5. Tartę zsunąć na kamień i piec przez ok. 7 minut, do momentu aż zrumienią się (lekko przypalą) brzegi.
    Tarta powinna być bardzo cienka, należy pokroić ją na prostokąty. Podawać z pozostałym sosem śmietanowym.
  • Tarta flambée

Tarta flambée

Jedna porcja ma:

Kalorie 998kcal
Węglowodany 88 g węgli
Białko 30 g białka
Tłuszcze 58 g tłuszczu