Tarta z burakiem, cebulą i kozim serem
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 111 kcal
- 300 g gotowanych buraków
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 75 kcal
- 250 g cebuli czerwonej
- 12 kcal
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 160 kcal
- 50 g miodu wielokwiatowego
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- 584 kcal
- 200 g śmietanki 30%
- -
- oregano (otarte)
- -
- tymianek (otarty)
- 1040 kcal
- 275 g ciasta francuskiego
- 392 kcal
- 100 g sera koziego
- 216 kcal
- 50 g parmezanu
Do posmarowania formy
- 74 kcal
- 10 g masła
Cały przepis ma:
- 3063 kcal
- 181 g węgli
- 96 g białka
- 212 g tłuszczu
- Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę pokroić w piórka lub kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do miękkości przez ok. 5 minut. Dodać ocet balsamiczny, 2 łyżki miodu, sól i pieprz, wymieszać. Podgrzewać przez ok. 10 minut. - Do miski wbić jajka, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wszystko wymieszać.
- Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwać widelcem.
Nałożyć cebulę, kawałki buraka i kozi ser pokrojony w grubsze plastry. Całość zalać masą jajeczną i posypać startym parmezanem. - Piec w temp. 180°C przez ok. 40 minut.