Tarta z burakiem, cebulą i kozim serem

Jedna porcja ma:

Kalorie 511kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 16 g białka
Tłuszcze 35 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

111 kcal
300 g gotowanych buraków
90 kcal
1 łyżka oliwy
75 kcal
250 g cebuli czerwonej
12 kcal
2 łyżki octu balsamicznego
160 kcal
50 g miodu wielokwiatowego
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
311 kcal
4 szt. jaj (L)
584 kcal
200 g śmietanki 30%
-
oregano (otarte)
-
tymianek (otarty)
1040 kcal
275 g ciasta francuskiego
392 kcal
100 g sera koziego
216 kcal
50 g parmezanu

Do posmarowania formy

74 kcal
10 g masła

Cały przepis ma:

  • 3063 kcal
  • 181 g węgli
  • 96 g białka
  • 212 g tłuszczu
  1. Buraki (razem z łupiną, bez obierania) dokładnie umyć, zalać zimną wodą, posolić i ugotować (gotować przez ok. godzinę lub do miękkości). Następnie obrać i pokroić w kostkę.
  2. Cebulę pokroić w piórka lub kostkę.
    Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę do miękkości przez ok. 5 minut. Dodać ocet balsamiczny, 2 łyżki miodu, sól i pieprz, wymieszać. Podgrzewać przez ok. 10 minut.
  3. Do miski wbić jajka, wlać śmietankę, doprawić solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Wszystko wymieszać.
  4. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto ponakłuwać widelcem.
    Nałożyć cebulę, kawałki buraka i kozi ser pokrojony w grubsze plastry. Całość zalać masą jajeczną i posypać startym parmezanem.
  5. Piec w temp. 180°C przez ok. 40 minut.
  • Tarta z burakiem, cebulą i kozim serem

Tarta z burakiem, cebulą i kozim serem

Jedna porcja ma:

Kalorie 511kcal
Węglowodany 30 g węgli
Białko 16 g białka
Tłuszcze 35 g tłuszczu