Tarta z szynką i warzywami na cieście filo
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 17 kcal
- 100 g pieczarek
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- natka pietruszki
- -
- czosnek niedźwiedzi cięty
- 28 kcal
- 100 g papryki czerwonej
- 126 kcal
- 100 g kiełbasy szynkowej
- 62 kcal
- 200 g fasolki szparagowej żółtej
- 58 kcal
- 200 g brokułów
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- 75 kcal
- 150 g mleka 2%
- 476 kcal
- 170 g ciasta filo
- 356 kcal
- 100 g sera camembert
Do posmarowania ciasta filo
- -
- 2 łyżki wody
- 15 kcal
- 2 łyżki mleka 2%
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
Cały przepis ma:
- 1805 kcal
- 139 g węgli
- 93 g białka
- 97 g tłuszczu
- Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i ją zeszklić. Następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażyć, tak żeby się lekko zrumieniły. W międzyczasie doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim.
Na koniec dodać pokrojoną w krótkie paski paprykę i podsmażyć przez minutę. Patelnię ściągnąć z palnika. - Szynkę pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z warzywami na patelni.
- Fasolkę pokrojoną na kawałki i różyczki brokuła podzielone na mniejsze części (użyte mrożone) ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu (do wody dodać po pół łyżeczki soli i cukru). Dokładnie odcedzić.
- Do miski wbić jajka, dodać mleko, doprawić solą, pieprzem, natką pietruszki i czosnkiem niedźwiedzim. Rozbełtać dokładnie trzepaczką.
- Przygotować okrągłą formę o średnicy ok. 22 cm.
Spód wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować mieszanką wody, mleka i oliwy. - 4 arkusze ciasta filo rozwinąć na blacie.
Arkusze po kolei posmarować z wierzchu mieszanką wody, oliwy i mleka (w jednakowej proporcji) za pomocą pędzelka. Układać je na sobie w formie w różnych kierunkach, pozostawiając końce poza obręczą. - Przełożyć warzywa z patelni, odcedzoną fasolkę i brokuły, wszystko zalać masą jajeczną. Na wierzch ułożyć plasterki sera camembert. Nadzienie przykryć po kolei wystającymi końcami ciasta i posmarować je z wierzchu wcześniejszą mieszanką wody, mleka i oliwy.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 40 minut (na ostatnie 10 minut tartę przykryć folią aluminiową, żeby nie przypaliła się z wierzchu).
Ciasto powinno się zrumienić i zrobić chrupiące.