Zapiekanka makaronowa z brokułem i szynką

Jedna porcja ma:

Kalorie 661kcal
Węglowodany 72 g węgli
Białko 36 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

108 kcal
400 g brokułów
1077 kcal
300 g makaronu farfalle
147 kcal
20 g masła
32 kcal
1 szt. cebuli
7 kcal
1 szt. ząbków czosnku
-
1 łyżeczka oregano (otartego)
-
0,2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
6 kcal
0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
69 kcal
20 g mąki pszennej typ 450
160 kcal
320 g mleka 2%
204 kcal
70 g śmietanki 30%
227 kcal
120 g kiełbasy krakowskiej suchej (mix)
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
2 kcal
1 łyżeczka natki pietruszki
343 kcal
100 g sera żółtego radamer
11 kcal
40 g papryki czerwonej
18 kcal
6 szt. pomidorów koktajlowych
86 kcal
20 g parmezanu
147 kcal
60 g mozzarelli

Cały przepis ma:

  • 2645 kcal
  • 287 g węgli
  • 144 g białka
  • 107 g tłuszczu
  1. Różyczki brokuła podzielić na mniejsze części, umyć i odcedzić.
  2. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wsypać makaron i gotować al dente. Na 3 minuty przed końcem czasu wrzucić różyczki brokuła. Od momentu jak woda ponownie się zagotuje, odmierzyć pozostałe 3 minuty.

    Całość odcedzić i wrzucić z powrotem do garnka.
  3. Piekarnik nagrzać do 200°C.
  4. W międzyczasie, na patelni roztopić masło, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i ją zeszklić. Pod koniec dodać starty czosnek i przez chwilę razem podsmażyć.

    Dodać oregano, gałkę muszkatołową, słodką paprykę oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i krótko podsmażyć. Wlać mleko i śmietankę, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować przez ok. 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Dodać pokrojoną w kostkę wędlinę, doprawić solą, pieprzem oraz natką pietruszki.
    Całość przełożyć do garnka i wymieszać z makaronem i brokułami.
    Dodać 70 g startego na dużych oczkach żółtego sera, wymieszać i wszystko przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego.
  6. Na wierzchu rozłożyć czerwoną paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę oraz pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
    Następnie posypać resztą startego żółtego sera (30 g), parmezanem i potarganą mozzarellą.
  7. Wstawić do piekarnika na 15 minut, bez przykrycia.
  • Zapiekanka makaronowa z brokułem i szynką
  • dodatkowy obraz dla Zapiekanka makaronowa z brokułem i szynką

Zapiekanka makaronowa z brokułem i szynką

Jedna porcja ma:

Kalorie 661kcal
Węglowodany 72 g węgli
Białko 36 g białka
Tłuszcze 27 g tłuszczu