Zapiekanka makaronowa z fasolką, brokułem i wędzonym łososiem
Jedna porcja ma:
4
porcje
Do posmarowania formy
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
Składniki
- 124 kcal
- 400 g fasolki szparagowej żółtej
- 27 kcal
- 100 g brokułów
- 702 kcal
- 200 g makaronu kokardki
- 261 kcal
- 150 g łososia atlantyckiego wędzonego na zimno (plastry)
- 5 kcal
- 0,5 pęczka koperku
- 4 kcal
- 0,5 pęczka szczypiorku
Sos
- 294 kcal
- 40 g masła
- 137 kcal
- 40 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- 150 kcal
- 300 g mleka 2%
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- gałka muszkatołowa mielona
- 159 kcal
- 40 g sera Grana Padano
Cały przepis ma:
- 1953 kcal
- 200 g węgli
- 98 g białka
- 82 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 190°C (opcja góra-dół).
Formę żaroodporną wysmarować oliwą. - Odciąć końce fasolki, pokroić ją na mniejsze kawałki i umyć pod bieżącą wodą.
Umyć różyczki brokuła.
W garnku zagotować wodę, dodać pół łyżeczki cukru i pół łyżeczki soli, wymieszać. Wrzucić fasolkę, zagotować. Po 8 minutach gotowania pod przykryciem, dołożyć brokuła i ponownie zagotować. Gotować kolejne 4 minuty.
(Młoda żółta fasolka powinna być miękka po 12 minutach gotowania, a brokuł po 4 minutach.) - Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
- W międzyczasie przygotować sos.
W rondelku rozgrzać masło (2 łyżki), dodać mąkę orkiszową lub pszenną (2 łyżki) i wymieszać łyżką. Smażyć przez ok. 2 minuty. Następnie wlać mleko, dobrze wymieszać i zagotować co chwilę mieszając trzepaczką. Gotować przez ok. 2 minuty.
Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Odstawić z ognia, dodać starty ser i wymieszać na gładki krem. - Do formy żaroodpornej dodać odcedzony makaron, fasolkę i brokuły.
Na wierzchu ułożyć obok siebie plastry wędzonego łososia, całość zalać serowym sosem beszamelowym.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut bez przykrycia. - Po wyjęciu z piekarnika, posypać posiekanym świeżym koperkiem i szczypiorkiem według uznania.