Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Jedna porcja ma:

Kalorie 967kcal
Węglowodany 71 g węgli
Białko 41 g białka
Tłuszcze 61 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

1001 kcal
1300 g ugotowanych ziemniaków
43 kcal
250 g pieczarek
74 kcal
0,5 łyżki masła
63 kcal
2 szt. cebuli
180 kcal
2 łyżki oliwy
1200 kcal
400 g kiełbasy swojskiej z szynki
90 kcal
1 łyżka oleju rzepakowego
515 kcal
150 g sera żółtego radamer
-
papryka słodka (mielona)
-
papryka ostra (mielona)
78 kcal
1 szt. jaj (L)
438 kcal
150 g śmietanki 30%
75 kcal
150 g mleka 2%
12 kcal
1 łyżeczka przyprawy warzywnej vegety natur
-
pieprz czarny (mielony)
-
gałka muszkatołowa mielona
10 kcal
2 łyżki natki pietruszki
-
sól
3 kcal
12 g szczypiorku

Do posmarowania formy

74 kcal
10 g masła
15 kcal
2 szt. ząbków czosnku

Cały przepis ma:

  • 3869 kcal
  • 284 g węgli
  • 163 g białka
  • 242 g tłuszczu
  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić (można ugotować je dzień wcześniej).
  2. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
    Na patelni roztopić 1/2 łyżki masła i podsmażyć pieczarki. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i dodać 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Lekko zrumienione pieczarki przełożyć na talerz.
  3. Cebule pokroić w kostkę.
    Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Przełożyć ją na osobny talerz.
  4. Kiełbasę pokroić w kostkę.
    Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zrumienić kiełbasę.
  5. Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.
    Ziemniaki pokroić w plasterki.
  6. Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
  7. W formie ułożyć warstwami:
    - 1/3 plasterków ziemniaków, lekko je posolić,
    - kiełbasę,
    - cebulę,
    - 1/3 startego sera żółtego,
    - 1/3 plasterków ziemniaków,
    - pieczarki,
    - 1/3 startego sera żółtego,
    - 1/3 plasterków ziemniaków, lekko je posolić oraz oprószyć słodką i ostrą papryką.
  8. Za pomocą trzepaczki wymieszać: jajko, śmietankę, mleko, vegetę, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki. Mieszanką zalać ziemniaki.
  9. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec ok. 20 minut pod przykryciem, następnie posypać wierzch resztą sera żółtego i piec kolejne 15 minut bez pokrywki.

    Po wyjęciu, zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem i zostawić na ok. 10 minut, żeby nieco stężała.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
  • dodatkowy obraz dla Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Jedna porcja ma:

Kalorie 967kcal
Węglowodany 71 g węgli
Białko 41 g białka
Tłuszcze 61 g tłuszczu