Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 1001 kcal
- 1300 g ugotowanych ziemniaków
- 43 kcal
- 250 g pieczarek
- 74 kcal
- 0,5 łyżki masła
- 63 kcal
- 2 szt. cebuli
- 180 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 1200 kcal
- 400 g kiełbasy swojskiej z szynki
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 515 kcal
- 150 g sera żółtego radamer
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- papryka ostra (mielona)
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 438 kcal
- 150 g śmietanki 30%
- 75 kcal
- 150 g mleka 2%
- 12 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej vegety natur
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- gałka muszkatołowa mielona
- 10 kcal
- 2 łyżki natki pietruszki
- -
- sól
- 3 kcal
- 12 g szczypiorku
Do posmarowania formy
- 74 kcal
- 10 g masła
- 15 kcal
- 2 szt. ząbków czosnku
Cały przepis ma:
- 3869 kcal
- 284 g węgli
- 163 g białka
- 242 g tłuszczu
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ostudzić (można ugotować je dzień wcześniej).
- Pieczarki pokroić w grubsze plasterki.
Na patelni roztopić 1/2 łyżki masła i podsmażyć pieczarki. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i dodać 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Lekko zrumienione pieczarki przełożyć na talerz. - Cebule pokroić w kostkę.
Patelnię przetrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać 2 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Przełożyć ją na osobny talerz. - Kiełbasę pokroić w kostkę.
Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zrumienić kiełbasę. - Ser żółty zetrzeć na dużych oczkach.
Ziemniaki pokroić w plasterki. - Dno i boki naczynia żaroodpornego wysmarować masłem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
- W formie ułożyć warstwami:
- 1/3 plasterków ziemniaków, lekko je posolić,
- kiełbasę,
- cebulę,
- 1/3 startego sera żółtego,
- 1/3 plasterków ziemniaków,
- pieczarki,
- 1/3 startego sera żółtego,
- 1/3 plasterków ziemniaków, lekko je posolić oraz oprószyć słodką i ostrą papryką. - Za pomocą trzepaczki wymieszać: jajko, śmietankę, mleko, vegetę, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki. Mieszanką zalać ziemniaki.
- Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec ok. 20 minut pod przykryciem, następnie posypać wierzch resztą sera żółtego i piec kolejne 15 minut bez pokrywki.
Po wyjęciu, zapiekankę posypać posiekanym szczypiorkiem i zostawić na ok. 10 minut, żeby nieco stężała.