Zielone szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 81 kcal
- 450 g zielonych szparagów
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 39 kcal
- 3 łyżeczki parmezanu
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
Cały przepis ma:
- 358 kcal
- 18 g węgli
- 26 g białka
- 24 g tłuszczu
- Szparagi umyć w zimnej wodzie.
- Odciąć zdrewniałe końcówki.
- Cienkie szparagi nie wymagają obierania.
Grube szparagi należy obrać z twardych włókien (obierać obieraczką do warzyw z góry na dół, zaczynając pod główką). W ten sposób wszystkie szparagi będą miały podobną grubość i będą się równomiernie gotować. - Do gotującej się wody dodać łyżeczkę soli himalajskiej i pół łyżeczki cukru.
Szparagi związać i gotować na stojąco pod przykryciem przez ok. 6-7 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparagów.
Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody, ponieważ zmiękną pod wpływem pary. - W osobnym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, 2 łyżeczki octu spirytusowego.
Włożyć rant kucharsko-cukierniczy (o średnicy np. 7 cm).
Zmniejszyć nieco ogień - tak, aby woda przestała bąbelkować. Do rantu wbić jajko, przykryć garnek. Jajko wyjąć po 3 minutach. - Szparagi ułożyć na talerzu, polać oliwą, nałożyć jajko i posypać parmezanem.