Zielone szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

Jedna porcja ma:

Kalorie 179kcal
Węglowodany 9 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

81 kcal
450 g zielonych szparagów
156 kcal
2 szt. jaj (L)
39 kcal
3 łyżeczki parmezanu
82 kcal
1 łyżka oliwy

Cały przepis ma:

  • 358 kcal
  • 18 g węgli
  • 26 g białka
  • 24 g tłuszczu
  1. Szparagi umyć w zimnej wodzie.
  2. Odciąć zdrewniałe końcówki.
  3. Cienkie szparagi nie wymagają obierania.
    Grube szparagi należy obrać z twardych włókien (obierać obieraczką do warzyw z góry na dół, zaczynając pod główką). W ten sposób wszystkie szparagi będą miały podobną grubość i będą się równomiernie gotować.
  4. Do gotującej się wody dodać łyżeczkę soli himalajskiej i pół łyżeczki cukru.
    Szparagi związać i gotować na stojąco pod przykryciem przez ok. 6-7 minut. Czas gotowania zależy od grubości szparagów.
    Główki zielonych szparagów powinny znajdować się nad poziomem wody, ponieważ zmiękną pod wpływem pary.
  5. W osobnym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, 2 łyżeczki octu spirytusowego.
    Włożyć rant kucharsko-cukierniczy (o średnicy np. 7 cm).
    Zmniejszyć nieco ogień - tak, aby woda przestała bąbelkować. Do rantu wbić jajko, przykryć garnek. Jajko wyjąć po 3 minutach.
  6. Szparagi ułożyć na talerzu, polać oliwą, nałożyć jajko i posypać parmezanem.
  • Zielone szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem
  • dodatkowy obraz dla Zielone szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem
  • dodatkowy obraz dla Zielone szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

Zielone szparagi z jajkiem w koszulce i parmezanem

Jedna porcja ma:

Kalorie 179kcal
Węglowodany 9 g węgli
Białko 13 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu