Ziemniaczane muffiny z warzywami
Jedna porcja ma:
2
porcje
Składniki
- 385 kcal
- 500 g ziemniaków
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 26 kcal
- 30 g kukurydzy konserwowej
- 82 kcal
- 80 g szynki wieprzowej
- -
- zielone pędy cebuli
- 172 kcal
- 50 g sera żółtego radamer
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- gałka muszkatołowa mielona
- 69 kcal
- 2 łyżki parmezanu
- -
- papryka ostra (mielona)
Do natłuszczenia formy
- 74 kcal
- 1 łyżeczka masła
Cały przepis ma:
- 1157 kcal
- 111 g węgli
- 62 g białka
- 56 g tłuszczu
- Przepis na 6 dużych muffinów Jumbo.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (przez ok. 25 minut).
Odcedzić i utłuc. - Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem podsmażać na małym ogniu przez ok. 4 minuty.
Całość dodać do purée ziemniaczanego. - Do ziemniaków dodać resztę składników: odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, 1/2 pęczka posiekanych zielonych pędów cebuli, ser żółty starty na grubych oczkach. Wymieszać.
Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.
Dokładnie wymieszać. - Formę do muffinów nasmarować masłem.
- Masę nałożyć do formy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 190°C.
5 minut przed końcem pieczenia, muffiny posypać parmezanem startym na grubych oczkach. - Po wyjęciu muffinów z formy, posypać je ostrą papryką.