Ziemniaczane muffiny z warzywami

Jedna porcja ma:

Kalorie 579kcal
Węglowodany 55 g węgli
Białko 31 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu
2 porcje

Składniki

385 kcal
500 g ziemniaków
147 kcal
1 łyżka masła
16 kcal
0,5 szt. cebuli
32 kcal
0,5 szt. papryki czerwonej
26 kcal
30 g kukurydzy konserwowej
82 kcal
80 g szynki wieprzowej
-
zielone pędy cebuli
172 kcal
50 g sera żółtego radamer
156 kcal
2 szt. jaj (L)
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
gałka muszkatołowa mielona
69 kcal
2 łyżki parmezanu
-
papryka ostra (mielona)

Do natłuszczenia formy

74 kcal
1 łyżeczka masła

Cały przepis ma:

  • 1157 kcal
  • 111 g węgli
  • 62 g białka
  • 56 g tłuszczu
  1. Przepis na 6 dużych muffinów Jumbo.

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie (przez ok. 25 minut).
    Odcedzić i utłuc.
  2. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę.
    Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i razem podsmażać na małym ogniu przez ok. 4 minuty.
    Całość dodać do purée ziemniaczanego.
  3. Do ziemniaków dodać resztę składników: odcedzoną kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, 1/2 pęczka posiekanych zielonych pędów cebuli, ser żółty starty na grubych oczkach. Wymieszać.
    Dodać jajka, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej.
    Dokładnie wymieszać.
  4. Formę do muffinów nasmarować masłem.
  5. Masę nałożyć do formy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 190°C.
    5 minut przed końcem pieczenia, muffiny posypać parmezanem startym na grubych oczkach.
  6. Po wyjęciu muffinów z formy, posypać je ostrą papryką.
  • Ziemniaczane muffiny z warzywami
  • dodatkowy obraz dla Ziemniaczane muffiny z warzywami
  • dodatkowy obraz dla Ziemniaczane muffiny z warzywami
  • dodatkowy obraz dla Ziemniaczane muffiny z warzywami
  • dodatkowy obraz dla Ziemniaczane muffiny z warzywami

Ziemniaczane muffiny z warzywami

Jedna porcja ma:

Kalorie 579kcal
Węglowodany 55 g węgli
Białko 31 g białka
Tłuszcze 28 g tłuszczu