Zupa fasolowa
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 678 kcal
- 220 g fasoli piękny jaś
- -
- 1200 g wody
- -
- 2 łyżki suszu warzywnego
- -
- ziele angielskie (całe)
- -
- liść laurowy
- 308 kcal
- 400 g ziemniaków
- 54 kcal
- 200 g marchwi
- 374 kcal
- 200 g kiełbasy morlińskiej z piersią kurczaka
- 596 kcal
- 200 g surowego boczku wędzonego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 29 kcal
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- -
- 0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
- -
- 0,5 łyżeczki soli
- -
- 0,5 łyżki suszonego majeranku
- 62 kcal
- 60 g koncentratu pomidorowego
Cały przepis ma:
- 2132 kcal
- 215 g węgli
- 121 g białka
- 84 g tłuszczu
- Dzień wcześniej przepłukać fasolę, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
W kolejnym dniu odlać wodę z fasoli. Fasolę umieścić w dużym garnku, zalać wodą (1200 g), dodać susz warzywny, 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 35 minut. - Po tym czasie dołożyć ziemniaki i marchewki pokrojone w mniejszą kostkę. Zupę gotować pod przykryciem przez kolejne 25 minut (do miękkości warzyw).
- W międzyczasie podsmażyć na patelni kiełbasę pokrojoną w kostkę - odstawić na bok na talerz.
Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek i wytopić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić ją razem z boczkiem.
Podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę dodać do garnka w momencie, kiedy warzywa będą miękkie. - Na koniec dodać słodką paprykę, pieprz, sól, majeranek i koncentrat pomidorowy, wymieszać.
Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut.