Zupa fasolowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 355kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

678 kcal
220 g fasoli piękny jaś
-
1200 g wody
-
2 łyżki suszu warzywnego
-
ziele angielskie (całe)
-
liść laurowy
308 kcal
400 g ziemniaków
54 kcal
200 g marchwi
374 kcal
200 g kiełbasy morlińskiej z piersią kurczaka
596 kcal
200 g surowego boczku wędzonego
32 kcal
1 szt. cebuli
29 kcal
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
-
0,3 łyżeczki pieprzu czarnego (mielonego)
-
0,5 łyżeczki soli
-
0,5 łyżki suszonego majeranku
62 kcal
60 g koncentratu pomidorowego

Cały przepis ma:

  • 2132 kcal
  • 215 g węgli
  • 121 g białka
  • 84 g tłuszczu
  1. Dzień wcześniej przepłukać fasolę, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
    W kolejnym dniu odlać wodę z fasoli. Fasolę umieścić w dużym garnku, zalać wodą (1200 g), dodać susz warzywny, 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 35 minut.
  2. Po tym czasie dołożyć ziemniaki i marchewki pokrojone w mniejszą kostkę. Zupę gotować pod przykryciem przez kolejne 25 minut (do miękkości warzyw).
  3. W międzyczasie podsmażyć na patelni kiełbasę pokrojoną w kostkę - odstawić na bok na talerz.
    Na patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek i wytopić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić ją razem z boczkiem.
    Podsmażoną kiełbasę, boczek i cebulę dodać do garnka w momencie, kiedy warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodać słodką paprykę, pieprz, sól, majeranek i koncentrat pomidorowy, wymieszać.
    Gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
  • Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 355kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 14 g tłuszczu