Zupa jarzynowa
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- -
- 1500 g wody
- 12 kcal
- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej vegety natur
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 424 kcal
- 550 g ziemniaków
- 32 kcal
- 2 szt. marchwi
- 30 kcal
- 1 szt. pietruszki (korzeń)
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- sól himalajska
- 47 kcal
- 150 g fasolki szparagowej zielonej
- 10 kcal
- 40 g pora
- 71 kcal
- 150 g brukselki
- -
- natka pietruszki
- 142 kcal
- 3 łyżki śmietany 18%
- 35 kcal
- 1 łyżka mąki pszennej typ 450
Cały przepis ma:
- 833 kcal
- 159 g węgli
- 30 g białka
- 17 g tłuszczu
- Warzywa obrać.
Ziemniaki pokroić w kostkę.
Marchewki, pietruszkę i kawałek pora przekroić wzdłuż i następnie pokroić w półplasterki.
Brukselki obrać z zewnętrznych listków i odciąć trzonki. - W dużym garnku zagotować wodę, dodać warzywną przyprawę, obraną cebulę oraz pokrojone ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Doprawić pieprzem i solą. Zagotować.
Gotować pod przykryciem przez 20 minut. - Następnie dodać pokrojoną na kawałki fasolkę (użyta mrożona) i pora. Ponownie zagotować i gotować pod przykryciem przez 5 minut.
- Dodać brukselkę, całość zagotować i gotować już bez przykrycia przez kolejne 5 minut.
Warzywa powinny być miękkie, brukselki al dente (lekko twarde, nierozgotowane). - Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
- Do miseczki odmierzyć zimną śmietanę i mąkę - bardzo dokładnie wymieszać widelcem. Dodać kilka łyżek wywaru, wymieszać i przelać powoli do zupy ciągle mieszając. Chwilę gotować i odstawić z ognia.
- Do zupy można również dodać np. zielony groszek, kalafiora.