Zupa krem z botwinką

Jedna porcja ma:

Kalorie 291kcal
Węglowodany 16 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 19 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

182 kcal
2 pęczki botwinki
48 kcal
1 szt. kalarepy
61 kcal
2 szt. pietruszki (korzeń)
32 kcal
2 szt. marchwi
294 kcal
2 łyżki masła
34 kcal
1 szt. pora
15 kcal
2 ząbki czosnku
166 kcal
200 g zielonego groszku
69 kcal
2 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
-
1000 g wrzącej wody
378 kcal
200 g śmietanki 18%
3 kcal
2 łyżki soku z cytryny
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
-
0,5 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
-
0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
-
koperek
467 kcal
6 szt. jaj (L)
-
zielone pędy cebuli

Cały przepis ma:

  • 1748 kcal
  • 96 g węgli
  • 89 g białka
  • 112 g tłuszczu
  1. Botwinkę dokładnie umyć. Liście i łodygi posiekać, buraczki pokroić w cienkie plasterki.
  2. Kalarepę, pietruszki i marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
  3. W dużym garnku roztopić masło, dodać jasną część pora pokrojoną w cienkie plasterki, lekko zeszklić. Następnie dołożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszając chwilę podsmażać.
  4. Do garnka dodać wszystkie pokrojone warzywa: botwinkę, kalarepę, pietruszki, marchewki oraz mrożony, zielony groszek.
  5. Ekologiczne kostki rosołowe warzywne zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Bulion wlać do garnka.
  6. Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25-30 minut).
  7. Całość zblendować na jednolity krem. Dodać śmietankę i ponownie zmiksować.
  8. Dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką oraz koperkiem.
  9. Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, posypać posiekaną zieloną cebulką.
  • Zupa krem z botwinką

Zupa krem z botwinką

Jedna porcja ma:

Kalorie 291kcal
Węglowodany 16 g węgli
Białko 15 g białka
Tłuszcze 19 g tłuszczu