Zupa krem z botwinką
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 182 kcal
- 2 pęczki botwinki
- 48 kcal
- 1 szt. kalarepy
- 61 kcal
- 2 szt. pietruszki (korzeń)
- 32 kcal
- 2 szt. marchwi
- 294 kcal
- 2 łyżki masła
- 34 kcal
- 1 szt. pora
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 166 kcal
- 200 g zielonego groszku
- 69 kcal
- 2 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
- -
- 1000 g wrzącej wody
- 378 kcal
- 200 g śmietanki 18%
- 3 kcal
- 2 łyżki soku z cytryny
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej
- -
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,3 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- -
- koperek
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- -
- zielone pędy cebuli
Cały przepis ma:
- 1748 kcal
- 96 g węgli
- 89 g białka
- 112 g tłuszczu
- Botwinkę dokładnie umyć. Liście i łodygi posiekać, buraczki pokroić w cienkie plasterki.
- Kalarepę, pietruszki i marchewki obrać, pokroić w cienkie plasterki.
- W dużym garnku roztopić masło, dodać jasną część pora pokrojoną w cienkie plasterki, lekko zeszklić. Następnie dołożyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszając chwilę podsmażać.
- Do garnka dodać wszystkie pokrojone warzywa: botwinkę, kalarepę, pietruszki, marchewki oraz mrożony, zielony groszek.
- Ekologiczne kostki rosołowe warzywne zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Bulion wlać do garnka.
- Gotować na wolnym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25-30 minut).
- Całość zblendować na jednolity krem. Dodać śmietankę i ponownie zmiksować.
- Dodać sok z cytryny, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, słodką i ostrą papryką oraz koperkiem.
- Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo, posypać posiekaną zieloną cebulką.