Zupa krem z cukinii
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 7 kcal
- 1 ząbek czosnku
- 120 kcal
- 800 g cukinii
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- czubryca zielona
- 36 kcal
- 600 g bulionu drobiowego
- 151 kcal
- 35 g parmezanu
- -
- koperek
Cały przepis ma:
- 583 kcal
- 39 g węgli
- 28 g białka
- 44 g tłuszczu
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z masłem. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko zrumienić.
Następnie dodać pokrojony na plasterki czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażyć. - 4 młode niewielkie cukinie obrać, pokroić w półplasterki i dodać do garnka. Smażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i 1 łyżką zielonej czubrycy. Wymieszać.
- Całość zalać bulionem i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut pod przykryciem na średnim ogniu (po tym czasie cukinia powinna być już miękka).
Zupę zblendować. - Podawać z plasterkami parmezanu i posiekanym świeżym koperkiem.