Zupa krem z dyni

Jedna porcja ma:

Kalorie 137kcal
Węglowodany 21 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu
6 porcji

Składniki

140 kcal
500 g dyni
193 kcal
250 g ziemniaków
54 kcal
200 g marchwi
184 kcal
25 g masła
32 kcal
1 szt. cebuli
15 kcal
2 ząbki czosnku
69 kcal
2 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
-
1000 g wrzącej wody
137 kcal
100 g śmietanki 12%
-
sól
-
pieprz czarny (mielony)
-
1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
-
natka pietruszki
-
suszone papryczki chili, otarte z pestkami

Cały przepis ma:

  • 822 kcal
  • 124 g węgli
  • 19 g białka
  • 39 g tłuszczu
  1. Obrany i pozbawiony pestek (twardy) miąższ dyni pokroić w kostkę.
    Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki.
  2. W garnku rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Następnie dodać dynię, ziemniaki i marchew. Podsmażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
  3. W osobnej misce rozpuścić we wrzątku kostki rosołowe. Bulion wlać do garnka. Przykryć i zagotować. Gotować do miękkości, przez około 20 minut na średnim ogniu.
  4. Całość ściągnąć z ognia, zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie dokładnie zmiksować i jeszcze chwilę gotować.
  5. Zupę podawać posypaną natką pietruszki i suszonymi, otartymi papryczkami chili.
  • Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Jedna porcja ma:

Kalorie 137kcal
Węglowodany 21 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 7 g tłuszczu