Zupa krem z dyni
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 140 kcal
- 500 g dyni
- 193 kcal
- 250 g ziemniaków
- 54 kcal
- 200 g marchwi
- 184 kcal
- 25 g masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 15 kcal
- 2 ząbki czosnku
- 69 kcal
- 2 szt. ekologicznej kostki rosołowej warzywnej
- -
- 1000 g wrzącej wody
- 137 kcal
- 100 g śmietanki 12%
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
- -
- natka pietruszki
- -
- suszone papryczki chili, otarte z pestkami
Cały przepis ma:
- 822 kcal
- 124 g węgli
- 19 g białka
- 39 g tłuszczu
- Obrany i pozbawiony pestek (twardy) miąższ dyni pokroić w kostkę.
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, marchewki w plasterki. - W garnku rozgrzać masło i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Następnie dodać dynię, ziemniaki i marchew. Podsmażyć przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.
- W osobnej misce rozpuścić we wrzątku kostki rosołowe. Bulion wlać do garnka. Przykryć i zagotować. Gotować do miękkości, przez około 20 minut na średnim ogniu.
- Całość ściągnąć z ognia, zmiksować. Dodać śmietankę, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ponownie dokładnie zmiksować i jeszcze chwilę gotować.
- Zupę podawać posypaną natką pietruszki i suszonymi, otartymi papryczkami chili.