Zupa krem z pieczonego czosnku
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 197 kcal
- 3 szt. czosnku (główka)
- 124 kcal
- 3 łyżeczki oliwy
- 147 kcal
- 1 łyżka masła
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 231 kcal
- 300 g ziemniaków
- -
- sól
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- 0,5 łyżeczki tymianku (otartego)
- 36 kcal
- 600 g bulionu drobiowego
- 163 kcal
- 90 g serka topionego (śmietankowego)
- 292 kcal
- 100 g śmietanki 30%
Grzanki
- 165 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 106 kcal
- 40 g bagietki
- -
- czosnek granulowany
Cały przepis ma:
- 1492 kcal
- 139 g węgli
- 33 g białka
- 98 g tłuszczu
- Piekarnik rozgrzać do 200°C (opcja góra - dół).
Niewielkie naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.
3 główki czosnku obrać jedynie z odstających łupin (jeśli są). Odciąć górną część główek (ok. 1 cm), tak aby ząbki były widoczne. Ułożyć je na papierze w naczyniu żaroodpornym, polać niewielką ilością oliwy i owinąć w papier do pieczenia, przykryć. Piec w 200°C (opcja góra - dół) przez 40 - 45 minut, aż czosnek stanie się miękki i delikatnie zrumieniony.
Ostudzić. - W garnku rozgrzać masło, dodać pokrojoną cebulę i zrumienić.
- 2 - 3 ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Podsmażać wszystko przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem.
Do garnka wlać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym/średnim ogniu przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. - Następnie bezpośrednio do garnka z zupą delikatnie wycisnąć z łupin upieczony czosnek.
- Pod koniec dodać serek topiony i śmietankę, całość przez chwilę podgrzewać. Zupę zblendować na gładki krem.
- Przygotować grzanki:
Kilka kromek bagietki pokroić na małe kostki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone kostki pieczywa. Smażyć na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, aż grzanki staną się złociste i chrupiące. Na koniec doprawić je suszonym czosnkiem. - Zupę podawać z grzankami.