Zupa ogórkowa z ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 390kcal
Węglowodany 38 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu
4 porcje

Składniki

32 kcal
1 szt. cebuli
385 kcal
500 g ziemniaków
20 kcal
75 g marchwi
29 kcal
140 g selera (korzeń)
19 kcal
50 g pietruszki (korzeń)
450 kcal
5 łyżek oleju rzepakowego
221 kcal
30 g masła
-
pieprz czarny (mielony)
-
sól
-
1500 g wody
55 kcal
500 g ogórków kiszonych
24 kcal
220 g soku z ogórków kiszonych
26 kcal
0,5 łyżki cukru
288 kcal
150 g śmietany 18%
11 kcal
1 pęczek koperku

Cały przepis ma:

  • 1560 kcal
  • 151 g węgli
  • 28 g białka
  • 104 g tłuszczu
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Ziemniaki pokroić na większe kawałki.
    Marchewkę (1 szt.), seler (1/2 szt.) i pietruszkę (1 szt.) pokroić w małą kostkę.
  2. Do większego garnka wlać 3 łyżki oleju i dodać masło, rozgrzać do roztopienia masła.
    Dodać cebulę i od razu ziemniaki. Podsmażać przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
    Doprawić dużą szczyptą pieprzu i soli.
  3. Do garnka dodać pozostałe warzywa, wymieszać. Podsmażyć całość przez chwilę.
  4. Wlać 1,5 litra wrzącej wody. Gotować do miękkości przez ok. 20 minut.
  5. Ogórki (bez obierania, razem ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić starte ogórki, podsmażyć je.
  7. W momencie, kiedy warzywa w garnku są już miękkie, dodać przesmażone ogórki. Krótko zagotować.
    Wlać sok z ogórków, ponownie zagotować. Dodać cukier i ewentualnie jeszcze raz doprawić pieprzem.
  8. Do miseczki dodać śmietanę, niewielką szczyptę soli, następnie wlać kilka łyżek gorącego wywaru (tak, żeby zahartować śmietanę) i wymieszać.
  9. Ogień zmniejszyć do minimum i wlać śmietanę. Całość energicznie wymieszać.
    Dodać posiekany, świeży koperek (10 g).
  • Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Jedna porcja ma:

Kalorie 390kcal
Węglowodany 38 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 26 g tłuszczu