Zupa ogórkowa z ziemniakami
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 385 kcal
- 500 g ziemniaków
- 20 kcal
- 75 g marchwi
- 29 kcal
- 140 g selera (korzeń)
- 19 kcal
- 50 g pietruszki (korzeń)
- 450 kcal
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 221 kcal
- 30 g masła
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- sól
- -
- 1500 g wody
- 55 kcal
- 500 g ogórków kiszonych
- 24 kcal
- 220 g soku z ogórków kiszonych
- 26 kcal
- 0,5 łyżki cukru
- 288 kcal
- 150 g śmietany 18%
- 11 kcal
- 1 pęczek koperku
Cały przepis ma:
- 1560 kcal
- 151 g węgli
- 28 g białka
- 104 g tłuszczu
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Ziemniaki pokroić na większe kawałki.
Marchewkę (1 szt.), seler (1/2 szt.) i pietruszkę (1 szt.) pokroić w małą kostkę. - Do większego garnka wlać 3 łyżki oleju i dodać masło, rozgrzać do roztopienia masła.
Dodać cebulę i od razu ziemniaki. Podsmażać przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Doprawić dużą szczyptą pieprzu i soli. - Do garnka dodać pozostałe warzywa, wymieszać. Podsmażyć całość przez chwilę.
- Wlać 1,5 litra wrzącej wody. Gotować do miękkości przez ok. 20 minut.
- Ogórki (bez obierania, razem ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić starte ogórki, podsmażyć je.
- W momencie, kiedy warzywa w garnku są już miękkie, dodać przesmażone ogórki. Krótko zagotować.
Wlać sok z ogórków, ponownie zagotować. Dodać cukier i ewentualnie jeszcze raz doprawić pieprzem. - Do miseczki dodać śmietanę, niewielką szczyptę soli, następnie wlać kilka łyżek gorącego wywaru (tak, żeby zahartować śmietanę) i wymieszać.
- Ogień zmniejszyć do minimum i wlać śmietanę. Całość energicznie wymieszać.
Dodać posiekany, świeży koperek (10 g).