Zupa po meksykańsku
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 165 kcal
- 2 łyżki oliwy
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 452 kcal
- 400 g polędwicy wołowej
- -
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- -
- 2 łyżeczki papryki słodkiej (mielonej)
- -
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (mielonej)
- 3 kcal
- 0,5 łyżeczki suszonych papryczek chili, otartych z pestkami
- -
- 1 łyżeczka oregano (otartego)
- 6 kcal
- 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 61 kcal
- 2 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 1250 g wrzącej wody
- 80 kcal
- 1 szt. pomidorów krojonych bez skórki
- 380 kcal
- 1 szt. fasoli czerwonej
- 120 kcal
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 30 kcal
- 1 szt. czerwonej papryki kapia
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- 240 kcal
- 5 łyżek śmietany 18%
Cały przepis ma:
- 1571 kcal
- 119 g węgli
- 113 g białka
- 65 g tłuszczu
- Zmielić mięso.
- W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić.
- Dodać zmielone mięso. Doprawić przyprawami: granulowanym czosnkiem, słodką i ostrą papryką, oregano, kminem rzymskim, suszoną papryką chili w płatkach (łącznie z pestkami). Wymieszać i podsmażyć.
- Kostki rosołowe zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia. Bulion wlać do mięsa, całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną w paski paprykę i dusić przez kolejne 10 minut już bez przykrycia.
- Następnie dodać pomidory z puszki, doprawić pieprzem, solą (niewiele, ponieważ bulion jest już słony) i szczyptą cukru. Wymieszać i gotować przez 5 minut.
- Dodać odcedzoną kukurydzę i czerwoną fasolę z puszki.
- Gotować (bez przykrycia) na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Podawać z łyżką śmietany i żółtym serem (opcjonalnie).
Zupa najlepsza jest na drugi dzień.