Zupa z kurczakiem, pomidorami, fasolą i kukurydzą
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 90 kcal
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 32 kcal
- 1 szt. cebuli
- 22 kcal
- 3 ząbki czosnku
- 594 kcal
- 3 szt. filetu z kurczaka
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- papryka słodka (mielona)
- -
- chili mielone
- 80 kcal
- 1 szt. pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
- -
- zioła prowansalskie
- 380 kcal
- 400 g fasoli czerwonej
- 320 kcal
- 400 g kukurydzy konserwowej
- 160 kcal
- 500 g passaty
- 1 kcal
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 92 kcal
- 3 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 1500 g wrzącej wody
- 10 kcal
- 2 łyżki natki pietruszki
Cały przepis ma:
- 1780 kcal
- 164 g węgli
- 172 g białka
- 35 g tłuszczu
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Filety z kurczaka pokroić w kostkę.
Kukurydzę i fasolkę z puszki odsączyć. - W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i chili. Smażyć przez kilka minut, do momentu, aż mięso zmieni kolor.
- Dodać pomidory z puszki i łyżeczkę ziół prowansalskich. Wymieszać i przez chwilę całość podsmażyć.
- Wrzucić fasolę i kukurydzę z puszki.
- Wlać passatę i sok z limonki. Wymieszać.
- Kostki rosołowe zalać wrzącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia. Bulion wlać do garnka. Wymieszać i wszystko razem gotować przez ok. 10 minut.
- Zupę posypać posiekaną natką pietruszki.