Zupa ziemniaczano-cebulowa z boczkiem
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 92 kcal
- 3 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
- -
- 1500 g wrzącej wody
- 539 kcal
- 700 g ziemniaków
- -
- liść laurowy
- -
- ziele angielskie (całe)
- -
- pieprz czarny (ziarnisty)
- 95 kcal
- 3 szt. cebuli
- 298 kcal
- 100 g surowego boczku wędzonego
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 106 kcal
- 2 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
- -
- sól himalajska
- -
- pieprz czarny (mielony)
- -
- szczypiorek
Cały przepis ma:
- 1309 kcal
- 178 g węgli
- 40 g białka
- 54 g tłuszczu
- Kostki rosołowe rozpuścić we wrzącej wodzie.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić je do rosołu.
Dodać 1 liść laurowy, 2 owoce ziela angielskiego i 8 ziarenek czarnego pieprzu, zagotować. Gotować ok. 30 minut. - W międzyczasie obrać cebule, umyć i pokroić w kostkę.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać go do ziemniaków (nie wlewać tłuszczu).
- Do tłuszczu na patelni, wytopionego z boczku, dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Następnie przełożyć do zupy.
- Na tłuszczu pozostałym na patelni lekko zrumienić mąkę. Przełożyć do zupy i całość dokładnie wymieszać.
(Delikatnie zrumienioną mąkę można również przełożyć do pojemnika/kubka, wlać ok. 1/2 szklanki zupy i zblendować, aby uzyskać jednolity, kremowy płyn i dopiero wtedy połączyć z resztą zupy). - Doprawić solą i pieprzem.
- Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.