Zupa ziemniaczano-cebulowa z boczkiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 262kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

92 kcal
3 szt. ekologicznej kostki rosołowej drobiowej
-
1500 g wrzącej wody
539 kcal
700 g ziemniaków
-
liść laurowy
-
ziele angielskie (całe)
-
pieprz czarny (ziarnisty)
95 kcal
3 szt. cebuli
298 kcal
100 g surowego boczku wędzonego
180 kcal
2 łyżki oleju rzepakowego
106 kcal
2 łyżki mąki tortowej orkiszowej typ 450
-
sól himalajska
-
pieprz czarny (mielony)
-
szczypiorek

Cały przepis ma:

  • 1309 kcal
  • 178 g węgli
  • 40 g białka
  • 54 g tłuszczu
  1. Kostki rosołowe rozpuścić we wrzącej wodzie.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić je do rosołu.
    Dodać 1 liść laurowy, 2 owoce ziela angielskiego i 8 ziarenek czarnego pieprzu, zagotować. Gotować ok. 30 minut.
  3. W międzyczasie obrać cebule, umyć i pokroić w kostkę.
  4. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać go do ziemniaków (nie wlewać tłuszczu).
  5. Do tłuszczu na patelni, wytopionego z boczku, dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć cebulę. Następnie przełożyć do zupy.
  6. Na tłuszczu pozostałym na patelni lekko zrumienić mąkę. Przełożyć do zupy i całość dokładnie wymieszać.

    (Delikatnie zrumienioną mąkę można również przełożyć do pojemnika/kubka, wlać ok. 1/2 szklanki zupy i zblendować, aby uzyskać jednolity, kremowy płyn i dopiero wtedy połączyć z resztą zupy).
  7. Doprawić solą i pieprzem.
  8. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
  • Zupa ziemniaczano-cebulowa z boczkiem

Zupa ziemniaczano-cebulowa z boczkiem

Jedna porcja ma:

Kalorie 262kcal
Węglowodany 36 g węgli
Białko 8 g białka
Tłuszcze 11 g tłuszczu