Amerykańskie ciastka z kawałkami czekolady
Jedna porcja ma:
18
porcji
Składniki
- 536 kcal
- 155 g mąki pszennej typ 450
- -
- 0,3 łyżeczki soli himalajskiej
- -
- 0,3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 746 kcal
- 100 g masła
- 321 kcal
- 80 g cukru trzcinowego
- 320 kcal
- 80 g cukru białego drobnego
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 8 kcal
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 502 kcal
- 100 g czekolady gorzkiej
- 530 kcal
- 100 g czekolady mlecznej
- 564 kcal
- 100 g czekolady białej
Cały przepis ma:
- 3605 kcal
- 426 g węgli
- 45 g białka
- 187 g tłuszczu
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160°C (góra-dół).
- Do miski wsypać mąkę, sól, sodę i wymieszać.
- W drugiej misce utrzeć masło na puszystą masę, dodawać stopniowo trzcinowy i biały cukier (cukry powinny być drobne) - całość ucierać przez około 5 minut. Następnie dodać jajko i miksować jeszcze przez kolejne 5 minut. Dodać ekstrakt waniliowy. Dodać sypkie składniki i ponownie zmiksować.
Na koniec dodać posiekaną w kostkę czekoladę (można odłożyć ok. 60 kostek i ułożyć później po 3-4 na wierzchu każdego ciastka) i wymieszać łyżką. - Całość ciasta podzielić na 16-18 części, dłonie zwilżyć zimną wodą i formować kulki. Układać je na blaszce, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (kulki rozpłyną się w piekarniku). Ciastka należy upiec w dwóch turach, na jednej blaszce ułożyć 8-9 sztuk.
- Na wierzch każdej kulki delikatnie wcisnąć odłożone wcześniej kostki czekolady, dzięki temu kulki powinny się lekko spłaszczyć (lub delikatnie spłaszczyć palcami wierzch, jeśli nie układamy kostek czekolady).
- Blaszkę z ciastkami wstawić do piekarnika na półkę wyżej niż połowa piekarnika. Piec przez 14-15 minut, brzegi ciastek powinny zacząć się lekko rumienić, ale całość powinna wyglądać na niezastygniętą. Ciastka powinny być miękkie po wyjęciu z piekarnika, zaczną tężeć podczas studzenia. Na zewnątrz powinny być chrupiące, a w środku ciągnące.
- Upiec drugą część ciastek.