Bochenek chleba
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 30 kcal
- 25 g drożdży babuni świeżych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- -
- 375 g wody
- 730 kcal
- 200 g mąki pełnoziarnistej 3 zboża
- 1038 kcal
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 48 kcal
- 0,5 szklanki otrębów pszennych
- 135 kcal
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
Cały przepis ma:
- 2001 kcal
- 363 g węgli
- 66 g białka
- 24 g tłuszczu
- Do miski włożyć drożdże, cukier, sól i wszystko rozetrzeć do płynnej postaci. Wlać letnią wodę, wymieszać.
- Dodać mąki pełnoziarnistą i pszenną, otręby, wymieszać.
- Wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut, dodać olej i wyrabiać jeszcze przez ok. 10 minut (ciasto musi odchodzić od dłoni). Po wyrobieniu, uformować kulę, oprószyć delikatnie mąką, miskę przykryć folią aluminiową i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
- Następnie zwilżyć dłonie w zimnej wodzie i przełożyć ciasto na papier do pieczenia (jeśli chleb pieczemy na blasze) lub drewnianą deskę podsypaną semoliną (jeśli chleb pieczemy na kamieniu do pizzy). Pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 minut, po tym czasie nakłuć ciasto widelcem w kilku miejscach.
- Ciasto należy przenieść na papierze na rozgrzaną blachę do pieczenia (lub zsunąć z deski/łopatki na rozgrzany wcześniej kamień) i piec w temperaturze 180°C (opcja góra-dół) przez 50-55 minut, następnie odwrócić chleb do góry dnem i dopiec jeszcze przez ok. 5 minut.
Chleb jest gotowy, kiedy postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Skórka powinna być wypieczona, lekko brązowa. - Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu zimną wodą, wówczas ma lepszą skórkę.