Bułeczki drożdżowe z rodzynkami i żurawiną
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki na ciasto
- 125 kcal
- 1 szklanka mleka 2%
- 821 kcal
- 110 g masła
- 440 kcal
- 0,5 szklanki cukru
- 2214 kcal
- 640 g mąki pszennej typ 450
- -
- 0,3 łyżeczki soli himalajskiej
- 40 kcal
- 12 g drożdży suszonych
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 126 kcal
- 1 łyżka oleju
- 277 kcal
- 100 g rodzynek
- 180 kcal
- 50 g suszonej żurawiny
Składniki do posmarowania
- 15 kcal
- 2 łyżki mleka 2%
Cały przepis ma:
- 4394 kcal
- 704 g węgli
- 101 g białka
- 129 g tłuszczu
- Do miski wlać letnie mleko, roztopić w nim masło, dodać po kolei cukier, mąkę, sól, drożdże, jajka.
W przypadku świeżych drożdży (używamy 24 g świeżych drożdży lub 12 g suszonych), należy wcześniej zrobić rozczyn: w miseczce należy rozkruszyć świeże drożdże, zasypać je 1 łyżką cukru, zalać ¼ szklanki letniego mleka i całość wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Dodać 3 łyżki mąki pszennej, ponownie wymieszać, tak by nie było grudek. Przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20-30 min.
Uwaga: Składniki na rozczyn odejmujemy od składników z przepisu.
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Po kilku minutach wyrabiania, dodać 1 łyżkę oleju. Ciasto powinno odchodzić od ręki, ale w dalszym ciągu być elastyczne i delikatnie lepkie. Na koniec dodać rodzynki, żurawinę i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, można dodać trochę mąki, ale nie za dużo. - Miskę z ciastem należy przykryć papierowym ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
- Po tym czasie, ciasto należy podzielić na 15 części, z każdej uformować kulkę. Najlepiej każdą część ciasta najpierw rozpłaszczyć w dłoniach, a następnie zawinąć brzegi do środka i ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia) łączeniem do dołu. Należy zachować odstępy ok. 1 cm.
- Blaszkę przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić bułki do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Powinny wyraźnie urosnąć (mogą się ze sobą zetknąć).
- Bułki po wyrośnięciu posmarować mlekiem i piec w temperaturze 185°C przez ok. 20-25 min. Gdyby za szybko się rumieniły, należy przykryć blaszkę papierem do pieczenia lub folią aluminiową i dalej dopiekać.