Bułki hamburgerowe
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki na ciasto
- -
- 185 g wody
- 200 kcal
- 40 g mleka w proszku pełnego 27%
- 298 kcal
- 40 g masła
- 52 kcal
- 1 łyżka cukru
- 13 kcal
- 4 g drożdży instant
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- 0,8 łyżeczki soli
- 1384 kcal
- 400 g mąki pszennej typ 450
Składniki do posmarowania bułek
- 63 kcal
- 1 szt. żółtek (rozmiar L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
- -
- sezam
Cały przepis ma:
- 2096 kcal
- 320 g węgli
- 66 g białka
- 60 g tłuszczu
- Podana ilość składników wystarcza na zrobienie 8 średnich bułek (waga 1 bułki = ok. 90 g).
Ciepłą wodę wlać do miski, dodać mleko w proszku i wymieszać. Następnie dodać masło, cukier (płaską łyżkę) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia (całość powinna być wciąż ciepła/letnia). Dodać drożdże, zamieszać, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić na 10 minut. - Dodać jajko, połowę mąki i sól - całość połączyć. Powoli dodawać resztę mąki i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od dłoni, ale nie należy dodawać zbyt dużo dodatkowej mąki. Ciasto zagarnąć, uformować kulę, delikatnie oprószyć mąką, przykryć papierowym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.
- Po tym czasie uformować 8 równych, gładkich kulek, następnie każdą z nich należy rozpłaszczyć w dłoniach. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć papierowym ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 45 minut.
- Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół). Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, posypać sezamem.
Wstawić do piekarnika i piec 15 minut (na dwie ostatnie minuty można włączyć termoobieg - bułeczki bardziej się zarumienią).