Bułki orkiszowe
Jedna porcja ma:
5
porcji
Składniki
- 1026 kcal
- 300 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- -
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 20 kcal
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- 134 kcal
- 25 g siemienia lnianego
- -
- 200 g wody
Cały przepis ma:
- 1190 kcal
- 208 g węgli
- 49 g białka
- 16 g tłuszczu
- Do dużej miski wsypać mąkę, sól, drożdże, cukier i siemię lniane - wymieszać.
- Powoli dodawać ciepłą wodę i mieszać łyżką składniki. Po wlaniu wody, zagnieść ciasto - powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję i odchodzić od dłoni. Wyrabiać jeszcze przez ok. 5-7 minut.
- Ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, tak aby podwoiło swoją objętość.
- Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 5 równych części i z każdej uformować delikatnie okrągłą bułeczkę. Bułki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Bułki należy przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
- Na około 5 minut przed końcem wyrastania, rozgrzać piekarnik do 200°C (góra-dół).
- Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieją.