Bułki orkiszowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 238kcal
Węglowodany 42 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu
5 porcji

Składniki

1026 kcal
300 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
20 kcal
2 łyżeczki drożdży instant
10 kcal
0,5 łyżeczki cukru
134 kcal
25 g siemienia lnianego
-
200 g wody

Cały przepis ma:

  • 1190 kcal
  • 208 g węgli
  • 49 g białka
  • 16 g tłuszczu
  1. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, drożdże, cukier i siemię lniane - wymieszać.
  2. Powoli dodawać ciepłą wodę i mieszać łyżką składniki. Po wlaniu wody, zagnieść ciasto - powinno mieć jednolitą, elastyczną konsystencję i odchodzić od dłoni. Wyrabiać jeszcze przez ok. 5-7 minut.
  3. Ciasto oprószyć lekko mąką, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny, tak aby podwoiło swoją objętość.
  4. Po upływie tego czasu, ciasto podzielić na 5 równych części i z każdej uformować delikatnie okrągłą bułeczkę. Bułki odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Bułki należy przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
  6. Na około 5 minut przed końcem wyrastania, rozgrzać piekarnik do 200°C (góra-dół).
  7. Wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, aż lekko zbrązowieją.
  • Bułki orkiszowe
  • dodatkowy obraz dla Bułki orkiszowe

Bułki orkiszowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 238kcal
Węglowodany 42 g węgli
Białko 10 g białka
Tłuszcze 3 g tłuszczu