Burgery drobiowe
Jedna porcja ma:
4
porcje
Składniki
- 495 kcal
- 500 g piersi z kurczaka
- 5 kcal
- 0,3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 10 kcal
- 0,5 łyżeczki cukru
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- -
- przyprawa do kurczaka po węgiersku
- 12 kcal
- 2 szt. cebuli dymki
- -
- szczypiorek
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 174 kcal
- 50 g bułki tartej
- -
- bezkaloryczny spray do smażenia
- 1658 kcal
- 8 szt. bułek ciabatta ciemnych
- -
- sałata lodowa
- 155 kcal
- 30 g sosu tatarskiego
- 356 kcal
- 100 g sera żółtego gouda
- 23 kcal
- 100 g ogórków konserwowych
Cały przepis ma:
- 3043 kcal
- 387 g węgli
- 203 g białka
- 79 g tłuszczu
- Mięso zmielić i wymieszać z gałką muszkatołową, cukrem, solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka według uznania.
- Posiekać drobno cebulę i szczypiorek, a następnie dodać do mięsa i wymieszać (cebulę można wcześniej podsmażyć na niewielkiej ilości masła).
- Do mięsa dodać jajka oraz bułkę tartą i całość wymieszać na jednolitą masę.
- Nabierać po 1 łyżce mięsa i wilgotnymi dłońmi formować kotlety.
- Patelnię rozgrzać i spryskać bezkalorycznym sprayem do pieczenia (można użyć oleju) i na średnim ogniu obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
- Przekroić bułki na pół, nałożyć do każdej liść sałaty, kotleta, sos tatarski, ser żółty, plasterki ogórka konserwowego.