Calzone
Jedna porcja ma:
6
porcji
Ciasto
- 1710 kcal
- 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- -
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 23 kcal
- 7 g drożdży suszonych
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- -
- 325 g wody
- 165 kcal
- 2 łyżki oliwy
Do podsypania
- -
- jasna mąka orkiszowa typ 630
- -
- semolina drobnoziarnista
Sos
- 82 kcal
- 1 łyżka oliwy
- 86 kcal
- 200 g sosu arrabbiata
- 15 kcal
- 1 łyżka ketchupu łagodnego
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- -
- 1 szczypta soli
Składniki
- 834 kcal
- 300 g sera żółtego mozzarella
- 569 kcal
- 150 g sera żółtego cheddar
- 16 kcal
- 0,5 szt. cebuli czerwonej
- 75 kcal
- 1 łyżeczka masła
- 43 kcal
- 250 g pieczarek
- -
- natka pietruszki (suszona)
- -
- sól
- -
- pieprz czarny mielony
- 32 kcal
- 0,5 szt. papryki czerwonej
- 930 kcal
- 300 g kiełbasy wiejskiej
Do posmarowania
- 165 kcal
- 2 łyżki oliwy
- -
- przyprawa do pizzy
- -
- papryka słodka (mielona)
Cały przepis ma:
- 4767 kcal
- 371 g węgli
- 261 g białka
- 248 g tłuszczu
- Ciasto:
W dużej misce wymieszać mąkę i sól.
W miseczce wymieszać drożdże z letnią wodą i cukrem, do rozpuszczenia. Odstawić na 5 minut.
Następnie zrobić wgłębienie w mące i stopniowo wlewać do niego wodę z drożdżami, delikatnie mieszając składniki widelcem, aż do uzyskania konsystencji ciasta.
Wyrabiać ciasto przez około 5 minut, dodać oliwę z oliwek i wyrabiać ciasto jeszcze przez kolejnych kilka minut, aż będzie gładkie i miękkie.
Ciasto oprószyć mąką, przykryć folią aluminiową i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto odpowietrzyć, podzielić na 6 równych części, uformować z nich kule i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i semoliną. Odczekać kilka minut, aby ciasto zrobiło się delikatne i elastyczne.
Każdą część ciasta, po kolei, delikatnie rozciągnąć na kształt koła (ciasto nie powinno być bardzo cienkie, ponieważ może pęknąć podczas pieczenia). Ułożyć na drewnianych łopatkach do pizzy podsypanych semoliną. Na połowie ciasta, zostawiając ok. 1-1,5 cm wolnego, czystego brzegu, nałożyć 1/6 składników: sos, ser mozzarellę, podsmażone pieczarki z cebulą i papryką, kiełbasę, ponownie nieco mozzarelli i cheddar. Ciasto złożyć na pół i dobrze skleić brzeg. Wierzch posmarować delikatnie oliwą, oprószyć słodką papryką i przyprawą do pizzy.
W międzyczasie nagrzać piekarnik razem z kamieniem do pizzy do 210°C (termoobieg) - powinien nagrzewać się przez ok. 20-30 minut.
Calzone zsunąć na gorący kamień do pizzy i piec przez ok. 11-12 minut (ciasto powinno być zrumienione).
W ten sam sposób przygotować calzone z pozostałych części ciasta. - Przygotowanie składników:
W niewielkim garnku rozgrzać oliwę, dodać sos arrabbiata i podgrzewać na małym ogniu, aby nieco zgęstniał. Dodać ketchup, doprawić cukrem i solą, wymieszać i wyłączyć.
Na jednej patelni podsmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę. Na drugiej patelni, pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki, posolić, jak woda z nich nieco odparuje, przyprawić pieprzem i pietruszką. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i całość podgrzewać do momentu aż woda całkiem odparuje i papryka nieco zmięknie.