Chałka z kruszonką
Jedna porcja ma:
6
porcji
Składniki
- 1535 kcal
- 450 g mąki pszennej typ 650
- -
- 8 g drożdży suszonych instant
- 120 kcal
- 30 g cukru
- -
- 1 łyżeczka soli himalajskiej
- 368 kcal
- 50 g masła
- 126 kcal
- 2 szt. żółtek (rozmiar L)
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- -
- 190 g letniej wody
Do posmarowania
- 78 kcal
- 1 szt. jaj (L)
- 8 kcal
- 1 łyżka mleka 2%
Kruszonka
- 171 kcal
- 50 g mąki pszennej typ 650
- 100 kcal
- 25 g cukru
- 184 kcal
- 25 g masła
Cały przepis ma:
- 2765 kcal
- 401 g węgli
- 76 g białka
- 92 g tłuszczu
- Przepis na dwie chałki o długości ok. 30 cm.
W rondelku roztopić 50 g masła. - Do miski dodać mąkę, saszetkę drożdży, cukier i bardzo płaską łyżeczkę soli - dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać roztopione i przestudzone masło, żółtka, jajko i letnią wodę. Wymieszać wszystko z grubsza łyżką, następnie wyrabiać przez ok. 6 minut. Ciasto powinno odchodzić od dłoni. Uformować kulkę.
Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie odłożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
- Ciasto z lodówki przełożyć na podsypaną mąką stolnicę. Podzielić na 6 równych części (po ok. 133 g każda). Z każdej kulki uformować wałek o długości ok. 28 cm.
Jedna chałka składa się z trzech takich wałków. Należy połączyć je z jednej strony i zapleść jak warkocz. Na końcu skleić i łączenie delikatnie podwinąć pod spód. - Zaplecione chałki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 h.
- Pod koniec przygotować kruszonkę.
W misce wymieszać mąkę z cukrem. Następnie dodać pokrojone na kawałki zimne masło.
Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. - Wyrośnięte chałki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Odczekać kilka minut aż posmarowana warstwa wyschnie i ponownie posmarować. Posypać kruszonką.
- Piec w temp. 190°C (opcja góra-dół) przez 30 minut. Chałki powinny się ładnie zrumienić.