Chleb orkiszowy na drożdżach
Jedna porcja ma:
5
porcji
Ciasto
- 36 kcal
- 30 g świeżych drożdży babuni
- 38 kcal
- 1 łyżeczka miodu spadziowego
- -
- 3 łyżki wody
- 1710 kcal
- 500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
- -
- 2 łyżeczki soli
- -
- 390 g wody
- 281 kcal
- 50 g słonecznika łuskanego
- 80 kcal
- 15 g siemienia lnianego
- 95 kcal
- 15 g sezamu
Do posypania
- 112 kcal
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- 27 kcal
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 32 kcal
- 1 łyżeczka sezamu
Cały przepis ma:
- 2410 kcal
- 366 g węgli
- 99 g białka
- 60 g tłuszczu
- Proporcje podane są do formy o wymiarach 35 x 10 cm.
W miseczce rozkruszyć świeże drożdże, dodać łyżeczkę miodu i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
Do dużej miski dodać mąkę, sól i ziarna - wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, 390 g letniej wody i całość wymieszać z grubsza łyżką. Krótko zagnieść ciasto (będzie ono bardzo rzadkie).
Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość, można je przykryć folią spożywczą.
Wyrośnięte ciasto należy ponownie wymieszać i odgazować za pomocą łyżki, a następnie przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i posypać z wierzchu ziarnami. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Ciasto powinno wyrosnąć nieco poniżej brzegów formy.
Na ok. 10 minut przed końcem wyrastania w foremce, należy włączyć piekarnik na temp. 220°C (góra-dół). - Pieczenie
Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200°C i piec kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i włożyć na kratkę w piekarniku (już bez formy) - dopiec go w ten sposób jeszcze przez 6 minut. Boki i spód powinny się zarumienić. Chleb jest dobrze upieczony, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.
Chleb należy kroić po całkowitym ostudzeniu. Pozostaje świeży i delikatnie wilgotny w środku do 3-4 dni.