Chleb orkiszowy na drożdżach

Jedna porcja ma:

Kalorie 482kcal
Węglowodany 73 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
5 porcji

Ciasto

36 kcal
30 g świeżych drożdży babuni
38 kcal
1 łyżeczka miodu spadziowego
-
3 łyżki wody
1710 kcal
500 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
-
2 łyżeczki soli
-
390 g wody
281 kcal
50 g słonecznika łuskanego
80 kcal
15 g siemienia lnianego
95 kcal
15 g sezamu

Do posypania

112 kcal
2 łyżki słonecznika łuskanego
27 kcal
1 łyżeczka siemienia lnianego
32 kcal
1 łyżeczka sezamu

Cały przepis ma:

  • 2410 kcal
  • 366 g węgli
  • 99 g białka
  • 60 g tłuszczu
  1. Proporcje podane są do formy o wymiarach 35 x 10 cm.

    W miseczce rozkruszyć świeże drożdże, dodać łyżeczkę miodu i 3 łyżki letniej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.

    Do dużej miski dodać mąkę, sól i ziarna - wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, 390 g letniej wody i całość wymieszać z grubsza łyżką. Krótko zagnieść ciasto (będzie ono bardzo rzadkie).

    Ciasto pozostawić w misce do wyrośnięcia na ok. 30 minut, w tym czasie powinno podwoić swoją objętość, można je przykryć folią spożywczą.

    Wyrośnięte ciasto należy ponownie wymieszać i odgazować za pomocą łyżki, a następnie przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i posypać z wierzchu ziarnami. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Ciasto powinno wyrosnąć nieco poniżej brzegów formy.

    Na ok. 10 minut przed końcem wyrastania w foremce, należy włączyć piekarnik na temp. 220°C (góra-dół).
  2. Pieczenie
    Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200°C i piec kolejne 25 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z formy, ściągnąć papier i włożyć na kratkę w piekarniku (już bez formy) - dopiec go w ten sposób jeszcze przez 6 minut. Boki i spód powinny się zarumienić. Chleb jest dobrze upieczony, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos.

    Chleb należy kroić po całkowitym ostudzeniu. Pozostaje świeży i delikatnie wilgotny w środku do 3-4 dni.
  • Chleb orkiszowy na drożdżach
  • dodatkowy obraz dla Chleb orkiszowy na drożdżach
  • dodatkowy obraz dla Chleb orkiszowy na drożdżach

Chleb orkiszowy na drożdżach

Jedna porcja ma:

Kalorie 482kcal
Węglowodany 73 g węgli
Białko 20 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu