Chleb pszenny z siemieniem lnianym i słonecznikiem (bez wyrabiania)
Jedna porcja ma:
12
porcji
Składniki
- 2422 kcal
- 700 g mąki pszennej typ 450
- -
- 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 534 kcal
- 100 g siemienia lnianego
- 281 kcal
- 50 g słonecznika łuskanego
- 302 kcal
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych
- 84 kcal
- 70 g świeżych drożdży babuni
- 24 kcal
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- -
- 700 g letniej wody
Cały przepis ma:
- 3647 kcal
- 613 g węgli
- 124 g białka
- 79 g tłuszczu
- Do dużej miski wsypać mąkę, dodać 2 płaskie łyżeczki soli, siemię lniane, słonecznik i płatki owsiane. Dokładnie wymieszać łyżką.
- Do miseczki odmierzyć drożdże i zasypać je cukrem. Dodać trochę letniej wody i wymieszać do rozpuszczenia składników.
Rozpuszczone drożdże wraz z resztą letniej wody wlać do miski i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Konsystencja będzie rzadka i klejąca. - Miskę przykryć folią spożywczą i pozostawić ciasto na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Formę o wymiarach 35 x 12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 200°C (opcja góra-dół).
Ciasto przełożyć do formy i pozostawić na kolejne 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno wyrosnąć nieco powyżej brzegów formy. - Piec ok. 1 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia wyciągnąć chleb z formy i włożyć go z papierem na kratkę w piekarniku, aby się dopiekł.
Chleb jest dobrze upieczony, gdy po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos. - Zaraz po wyjęciu z piekarnika, posmarować chleb z wierzchu zimną wodą, wówczas ma lepszą skórkę.