Chlebek pita z mąki orkiszowej

Jedna porcja ma:

Kalorie 177kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu
10 porcji

Rozczyn

18 kcal
20 g drożdży świeżych
20 kcal
1 łyżeczka cukru
-
63 g wody
103 kcal
30 g jasnej mąki orkiszowej typ 630

Ciasto

1539 kcal
450 g jasnej mąki orkiszowej typ 630
-
250 g wody
-
1 łyżeczka soli himalajskiej
90 kcal
1 łyżka oliwy

Cały przepis ma:

  • 1770 kcal
  • 322 g węgli
  • 69 g białka
  • 19 g tłuszczu
  1. Do dużej miski wsypać mąkę (450 g) i sól. Wymieszać.
  2. W osobnej miseczce rozkruszyć drożdże, posypać je płaską łyżeczką cukru, zalać 1/4 szklanki letniej wody - wymieszać do rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki mąki (30 g) i ponownie wymieszać, tak aby nie było grudek. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
  3. Rozczyn przelać do miski z mąką, zamieszać. Dodać 1 szklankę letniej wody i wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Następnie dodać oliwę i ponownie wyrabiać ciasto, przez około 5 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i odchodzić od dłoni.
  4. Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryć folią spożywczą. Pozostawić do wyrośnięcia na około 1 h.
  5. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części (po 80 g każda) i wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i semoliną. Każdą część uformować w kulkę i rozwałkować na grubość kilku milimetrów (koło powinno mieć średnicę ok. 15 cm). Ciasto nie powinno być bardzo cienko rozwałkowane, ponieważ nie wyrośnie dobrze i będzie twarde po upieczeniu.
  6. Rozwałkowane ciasto odkładać na papier do pieczenia posypany delikatnie semoliną, przykryć papierowym ręcznikiem i odłożyć do wyrośnięcia na 30-40 minut.
  7. W międzyczasie rozgrzać kamień do pizzy. Piekarnik należy nastawić na 220°C (góra-dół). Jeśli nie używamy kamienia, należy rozgrzać blachę.
  8. Wyrośnięte chlebki przenieść na papierze do pieczenia na rozgrzany kamień lub na blachę i piec przez około 7-8 minut lub do momentu, aż będą zarumienione. Jednocześnie w piekarniku mieszczą się 4 chlebki.
  • Chlebek pita z mąki orkiszowej

Chlebek pita z mąki orkiszowej

Jedna porcja ma:

Kalorie 177kcal
Węglowodany 32 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 2 g tłuszczu