Ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką
Jedna porcja ma:
12
porcji
Biszkopt
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- 312 kcal
- 6 łyżek cukru
- -
- 1 szczypta soli
- 208 kcal
- 6 łyżek mąki pszennej typ 450
- 38 kcal
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz
- 3 kcal
- 0,3 szklanki herbaty czarnej
- 20 kcal
- 1 łyżeczka cukru
- 1 kcal
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Krem
- 375 kcal
- 3 szklanki mleka 2%
- 2205 kcal
- 300 g masła
- 640 kcal
- 160 g cukru
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 251 kcal
- 4 szt. żółtek (rozmiar L)
- 173 kcal
- 5 łyżek mąki pszennej typ 450
- 226 kcal
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 205 kcal
- 2 łyżki spirytusu
Wierzch
- 280 kcal
- 1000 g truskawek
- 80 kcal
- 2 szt. galaretek o smaku truskawkowym
- -
- 750 g wrzącej wody
Cały przepis ma:
- 5552 kcal
- 533 g węgli
- 104 g białka
- 323 g tłuszczu
- Przepis na blaszkę o wymiarach 39,5 x 23,5 cm.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. - Biszkopt:
Oddzielić białka od żółtek.
Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować całość na jasną, puszystą masę.
W misce wymieszać mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej i krótko zmiksować na najniższych obrotach.
Ciasto przelać do formy i wyrównać.
Piec w temp. 165°C (termoobieg) przez ok. 35-40 minut. - Poncz:
Zaparzyć 1/3 szklanki słabej, czarnej herbaty. Posłodzić cukrem, dodać sok z cytryny.
Biszkopt po wystudzeniu nasączyć. - Krem:
2 szklanki mleka zagotować z połową kostki masła (100 g).
Żółtka zmiksować z cukrami na jasną, puszystą masę. Następnie dodać wymieszane mąki (pszenną i ziemniaczaną) i 1 szklankę zimnego mleka - zmiksować na jednolitą masę.
Masę wlać do wrzącego mleka, gotować 2 minuty, energicznie mieszając.
Po ugotowaniu, budyń przełożyć do mokrej miski opłukanej w zimnej wodzie. Przykryć pokrywką. Przestudzić, mieszając od czasu do czasu.
W misce utrzeć kostkę masła (200 g), następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej, cały czas miksując. Na koniec dodać spirytus. - Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. Ostudzić.
- Złożenie:
Na biszkopt nałożyć dosyć cienką warstwę kremu, następnie ciasno ułożyć połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki/połówki. Nałożyć resztę kremu, drugą połowę truskawek pokrojonych w ćwiartki. Wylać tężejącą galaretkę. - Schłodzić w lodówce kilka godzin.