Ciasto czekoladowe
Jedna porcja ma:
16
porcji
Ciasto
- 597 kcal
- 80 g masła
- 502 kcal
- 100 g czekolady gorzkiej
- 65 kcal
- 130 g mleka 2%
- 519 kcal
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 5 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli
- 600 kcal
- 150 g cukru
Polewa
- 373 kcal
- 50 g masła
- 424 kcal
- 80 g czekolady mlecznej
- 100 kcal
- 20 g czekolady gorzkiej
Cały przepis ma:
- 3341 kcal
- 361 g węgli
- 51 g białka
- 184 g tłuszczu
- Składniki na formę o średnicy 21 cm.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.
Piekarnik nagrzać do 175°C (opcja góra-dół). - Do garnka z grubym dnem dodać pokrojone masło i połamaną na kosteczki gorzką czekoladę (o zawartości masy kakaowej 64%), podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż składniki się roztopią, ciągle mieszając. Po otrzymaniu jednolitej masy czekoladowej, odstawić z ognia, a następnie dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
- Do jednej miski odmierzyć mąkę (przesiać), dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Do drugiej miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli, cukier i ubić na puszystą, jasną masę.
Ubite jajka oraz masę czekoladową dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. - Wymieszaną masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 43 minuty (do suchego patyczka).
Przy użyciu formy o większej średnicy i niezmienionych proporcjach składników, czas pieczenia należy skrócić do ok. 30 minut. - Po upieczeniu, ciasto należy wyjąć z piekarnika i studzić przez około 30 minut w tortownicy, po tym czasie przełożyć je na paterę.
- Przygotować polewę. Do garnka z grubym dnem dodać pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki mleczną i gorzką czekoladę, podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż składniki się roztopią i połączą, ciągle mieszając. Odstawić z ognia i od razu wylać polewę na ciasto.