Ciasto czekoladowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 209kcal
Węglowodany 23 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu
16 porcji

Ciasto

597 kcal
80 g masła
502 kcal
100 g czekolady gorzkiej
65 kcal
130 g mleka 2%
519 kcal
150 g mąki pszennej typ 450
5 kcal
1 łyżeczka proszku do pieczenia
156 kcal
2 szt. jaj (L)
-
1 szczypta soli
600 kcal
150 g cukru

Polewa

373 kcal
50 g masła
424 kcal
80 g czekolady mlecznej
100 kcal
20 g czekolady gorzkiej

Cały przepis ma:

  • 3341 kcal
  • 361 g węgli
  • 51 g białka
  • 184 g tłuszczu
  1. Składniki na formę o średnicy 21 cm.
    Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Dno tortownicy należy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy.
    Piekarnik nagrzać do 175°C (opcja góra-dół).
  2. Do garnka z grubym dnem dodać pokrojone masło i połamaną na kosteczki gorzką czekoladę (o zawartości masy kakaowej 64%), podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż składniki się roztopią, ciągle mieszając. Po otrzymaniu jednolitej masy czekoladowej, odstawić z ognia, a następnie dodać mleko i wszystko dokładnie wymieszać.
  3. Do jednej miski odmierzyć mąkę (przesiać), dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
    Do drugiej miski wbić całe jajka, dodać szczyptę soli, cukier i ubić na puszystą, jasną masę.
    Ubite jajka oraz masę czekoladową dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać trzepaczką lub zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.
  4. Wymieszaną masę przelać do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 43 minuty (do suchego patyczka).

    Przy użyciu formy o większej średnicy i niezmienionych proporcjach składników, czas pieczenia należy skrócić do ok. 30 minut.
  5. Po upieczeniu, ciasto należy wyjąć z piekarnika i studzić przez około 30 minut w tortownicy, po tym czasie przełożyć je na paterę.
  6. Przygotować polewę. Do garnka z grubym dnem dodać pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki mleczną i gorzką czekoladę, podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu, aż składniki się roztopią i połączą, ciągle mieszając. Odstawić z ognia i od razu wylać polewę na ciasto.
  • Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Jedna porcja ma:

Kalorie 209kcal
Węglowodany 23 g węgli
Białko 3 g białka
Tłuszcze 12 g tłuszczu