Ciasto drożdżowe z masą serową
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki na ciasto drożdżowe
- 125 kcal
- 1 szklanka mleka 2%
- -
- 1 szczypta soli
- 104 kcal
- 2 łyżki cukru
- 753 kcal
- 100 g masła łaciate
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 60 kcal
- 50 g świeżych drożdży babuni
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 252 kcal
- 2 łyżki oleju
Składniki na masę serową
- 1020 kcal
- 500 g twarogu sernikowego mielonego
- 600 kcal
- 150 g cukru
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 377 kcal
- 50 g masła łaciate
- 311 kcal
- 4 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli
- 28 kcal
- 1 łyżka bułki tartej
- 19 kcal
- 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kcal
- 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 38 kcal
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego
Cały przepis ma:
- 5637 kcal
- 599 g węgli
- 152 g białka
- 291 g tłuszczu
- Przepis na prostokątną blaszkę 39,5 x 23,5 cm.
Ciasto drożdżowe:
1. W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Przelać mleko do miski, dodać sól, cukier i drożdże (mleko powinno być letnie, nie może być gorące!) - wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, jaja i wyrobić ciasto (ok. 10-15 min.). Pod koniec wyrabiania dodać olej. Po wyrobieniu ciasto powinno być lekkie, nie należy dodawać zbyt dużo mąki.
2. Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. lub do podwojenia objętości. - Masa serowa:
1. Do miski dodać ser, masło, żółtka, cukier i całość zmiksować. W miseczce połączyć bułkę tartą, mąkę i proszek do pieczenia, dodać do masy serowej. Dodać olejek pomarańczowy i ponownie wszystko wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym dodać je do masy serowej i wymieszać.
2. Piekarnik nagrzać do 165°C (góra-dół).
3. Dłonie oprószyć w mące, wyjąć ciasto na blaszkę wyłożoną papierem i rozprowadzić je palcami na cały spód. Masę serową wylać na ciasto i pozostawić ciasto ponownie do wyrośnięcia na ok. 20 min. Włożyć ciasto do piekarnika na 50 minut.