Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Jedna porcja ma:
12
porcji
Ciasto drożdżowe
- 125 kcal
- 1 szklanka mleka 2%
- -
- 1 szczypta soli
- 104 kcal
- 2 łyżki cukru
- 735 kcal
- 100 g masła
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 60 kcal
- 50 g świeżych drożdży babuni
- 1730 kcal
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 180 kcal
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Owoce
- 209 kcal
- 35 szt. śliwek węgierek
Kruszonka
- 692 kcal
- 200 g mąki pszennej typ 450
- 735 kcal
- 100 g masła
- 400 kcal
- 100 g cukru pudru
Cały przepis ma:
- 5126 kcal
- 704 g węgli
- 108 g białka
- 211 g tłuszczu
- Przepis na prostokątną blaszkę 39,5 x 23,5 cm.
Ciasto drożdżowe:
W rondelku podgrzać mleko i rozpuścić w nim masło. Przelać mleko do miski, dodać sól, cukier i drożdże (mleko powinno być letnie, nie może być gorące!) - wszystko wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać mąkę, jaja i wyrobić ciasto (ok. 10-15 min.). Pod koniec wyrabiania dodać olej. Po wyrobieniu ciasto powinno być lekkie, nie należy dodawać zbyt dużo mąki.
Pozostawić do wyrośnięcia na 30 min. lub do podwojenia objętości. - Dłonie oprószyć w mące, wyrośnięte ciasto wyjąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić je palcami na cały spód.
- Na wierzchu ułożyć obok siebie połówki śliwek (skórką do dołu).
- Kruszonka:
Do miski dodać mąkę, pokrojone na kawałki masło i cukier puder.
Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. - Ciasto posypać kruszonką.
Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20 minut. - Piekarnik nagrzać do 165°C (termoobieg). Piec około 50 minut, kruszonka powinna się zrumienić.