Ciasto na naleśniki
Jedna porcja ma:
10
porcji
Składniki
- 700 kcal
- 200 g mąki wrocławskiej typ 500
- 156 kcal
- 2 szt. jaj (L)
- 130 kcal
- 260 g mleka 2%
- -
- 188 g wody mineralnej gazowanej
- -
- 0,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 kcal
- 1 szczypta cukru
- 270 kcal
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Cały przepis ma:
- 1258 kcal
- 159 g węgli
- 43 g białka
- 49 g tłuszczu
- Ilość: 10 sztuk, naleśniki o średnicy ok. 22 cm
Do miski wsypać mąkę, dodać całe jajka, mleko, wodę mineralną, sól i cukier. Zmiksować do połączenia wszystkich składników. Następnie dodać olej i ponownie zmiksować na jednolite ciasto. - Dobrze rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki bez dodatkowego tłuszczu. Obie strony naleśnika powinny być lekko zrumienione.
Do naleśników na słodko można dodać nieco więcej cukru i szczyptę soli.