Ciasto ucierane z rabarbarem
Jedna porcja ma:
8
porcji
Składniki
- 45 kcal
- 500 g rabarbaru
- 1470 kcal
- 200 g masła
- 64 kcal
- 16 g cukru wanilinowego
- 1200 kcal
- 300 g cukru pudru
- 467 kcal
- 6 szt. jaj (L)
- 1038 kcal
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 15 kcal
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- -
- 1 szczypta soli
Cały przepis ma:
- 4298 kcal
- 562 g węgli
- 78 g białka
- 202 g tłuszczu
- Odciąć końce łodyg rabarbaru, usunąć włókna, umyć. Pokroić na ok. 1-1,5 cm kawałki.
- Formę o wymiarach 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 165°C (opcja z termoobiegiem). - Do miski wrzucić miękkie masło i cukier wanilinowy. Zmiksować na jasną masę.
- Dodać cukier puder i jedno żółtko. Zmiksować do połączenia. Następnie dodawać po kolei resztę żółtek, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do całkowitego połączenia się składników.
- Do miseczki odmierzyć mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. - Do masy dodawać kolejno łyżkę mąki i łyżkę białek, miksować delikatnie na najniższych obrotach do połączenia. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
- Masę przelać do formy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć warstwę rabarbaru.
Piec ok. 50 minut (165°C, opcja z termoobiegiem).