Ciasto z budyniem, bananami, kajmakiem i bitą śmietaną (bez pieczenia)
Jedna porcja ma:
25
porcji
Składniki
- 520 kcal
- 1040 g mleka 2%
- 71 kcal
- 80 g budyniu śmietankowego
- 400 kcal
- 100 g cukru
- 1492 kcal
- 200 g masła
- 399 kcal
- 3,5 szt. bananów
- -
- sok z 1/4 cytryny
- 1489 kcal
- 510 g masy krówkowej (kajmaku)
- 31 kcal
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- -
- 40 g wody
- 1720 kcal
- 500 g śmietanki tortowej UHT 36%
- 192 kcal
- 4 łyżki cukru pudru
- 1732 kcal
- 400 g herbatników ETI tea biscuits
Cały przepis ma:
- 8046 kcal
- 885 g węgli
- 112 g białka
- 450 g tłuszczu
- Przygotować budyń:
Z 1 l zimnego mleka odlać około 3/4 szklanki i rozmieszać w nim zawartość 2 torebek, dodając 100 g cukru.
Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany proszek z cukrem i ciągle mieszając, zagotować.
Po zagotowaniu, budyń odstawić z ognia, przelać do miski i całkowicie ostudzić. - Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i następnie dodawać w krótkich odstępach czasu po łyżce budyniu, ciągle miksując.
- Formę o wymiarach ok. 24 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny. - Złożenie ciasta:
- na dnie foremki ułożyć warstwę herbatników;
- wyłożyć 1/4 kremu budyniowego;
- na kremie ułożyć plasterki bananów skropione sokiem z cytryny;
- na banany wyłożyć 1/4 kremu budyniowego;
- ułożyć warstwę herbatników;
- masę kajmakową rozmieszać widelcem (żeby zrobiła się nieco bardziej miękka i płynna) i rozsmarować ją na herbatniki (2 łyżki masy kajmakowej można odłożyć do dekoracji);
- ułożyć warstwę herbatników;
- wyłożyć resztę kremu budyniowego;
- ułożyć warstwę herbatników;
Ciasto włożyć do lodówki i w międzyczasie przygotować bitą śmietanę.
Żelatynę deserową rozpuścić w letniej/chłodnej wodzie.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę i całość zmiksować.
- ubitą śmietankę rozprowadzić na herbatnikach;
- udekorować odłożoną masą kajmakową. - Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin, aby stężało.