Crème brûlée
Jedna porcja ma:
4
porcje
Krem
- 377 kcal
- 6 szt. żółtek (rozmiar L)
- 320 kcal
- 80 g cukru białego drobnego
- 4 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1720 kcal
- 500 g śmietanki 36%
- 6 kcal
- 1 szt. laski wanilii
Do karmelizacji wierzchu
- 160 kcal
- 40 g cukru białego drobnego
Cały przepis ma:
- 2587 kcal
- 136 g węgli
- 29 g białka
- 214 g tłuszczu
- Piekarnik nagrzać do 150°C.
- W średniej misce wymieszać trzepaczką żółtka (powinny być w temperaturze pokojowej) z cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna być delikatnie kremowa, ale nie należy jej długo ucierać, tak żeby jej zbytnio nie napowietrzyć.
- Do rondelka wlać śmietankę, dodać ziarenka zeskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Podgrzewać do momentu, aż śmietanka zacznie gotować się na brzegach. Lekko przestudzić.
- Do masy jajecznej wlać trochę gorącej śmietanki i szybko wymieszać trzepaczką. Następnie wlewać cienkim strumieniem resztę gorącego kremu, stale mieszając. Gładki krem przelać przez sitko do dzbanka, usunąć powstałą piankę.
- 4 ramekiny (220 ml) umieścić w prostokątnej formie do pieczenia. Napełnić je równomiernie kremem. Formę przenieść na kratkę do pieczenia i nalać do niej tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy ramekinów.
- Piec przez około 30-35 minut. Krem powinien być ścięty, ale może trząść się lekko na środku.
- Wyjąć ramekiny z gorącej wody i ostudzić na kratce w temperaturze pokojowej. Następnie przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez całą noc.
- Przed podaniem, wierzch każdego kremu posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do kremu brûlée. Cukier się stopi, zrumieni i stworzy chrupiącą skorupkę. Odczekać 5 minut przed podaniem (na ostygnięcie cukru).