Crème brûlée

Jedna porcja ma:

Kalorie 647kcal
Węglowodany 34 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 53 g tłuszczu
4 porcje

Krem

377 kcal
6 szt. żółtek (rozmiar L)
320 kcal
80 g cukru białego drobnego
4 kcal
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1720 kcal
500 g śmietanki 36%
6 kcal
1 szt. laski wanilii

Do karmelizacji wierzchu

160 kcal
40 g cukru białego drobnego

Cały przepis ma:

  • 2587 kcal
  • 136 g węgli
  • 29 g białka
  • 214 g tłuszczu
  1. Piekarnik nagrzać do 150°C.
  2. W średniej misce wymieszać trzepaczką żółtka (powinny być w temperaturze pokojowej) z cukrem i ekstraktem waniliowym. Masa powinna być delikatnie kremowa, ale nie należy jej długo ucierać, tak żeby jej zbytnio nie napowietrzyć.
  3. Do rondelka wlać śmietankę, dodać ziarenka zeskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Podgrzewać do momentu, aż śmietanka zacznie gotować się na brzegach. Lekko przestudzić.
  4. Do masy jajecznej wlać trochę gorącej śmietanki i szybko wymieszać trzepaczką. Następnie wlewać cienkim strumieniem resztę gorącego kremu, stale mieszając. Gładki krem przelać przez sitko do dzbanka, usunąć powstałą piankę.
  5. 4 ramekiny (220 ml) umieścić w prostokątnej formie do pieczenia. Napełnić je równomiernie kremem. Formę przenieść na kratkę do pieczenia i nalać do niej tyle wrzącej wody, by sięgała do połowy ramekinów.
  6. Piec przez około 30-35 minut. Krem powinien być ścięty, ale może trząść się lekko na środku.
  7. Wyjąć ramekiny z gorącej wody i ostudzić na kratce w temperaturze pokojowej. Następnie przechowywać w lodówce przez co najmniej 2 godziny lub przez całą noc.
  8. Przed podaniem, wierzch każdego kremu posypać równą warstwą cukru i opalić go specjalnym palnikiem do kremu brûlée. Cukier się stopi, zrumieni i stworzy chrupiącą skorupkę. Odczekać 5 minut przed podaniem (na ostygnięcie cukru).
  • Crème brûlée
  • dodatkowy obraz dla Crème brûlée
  • dodatkowy obraz dla Crème brûlée

Crème brûlée

Jedna porcja ma:

Kalorie 647kcal
Węglowodany 34 g węgli
Białko 7 g białka
Tłuszcze 53 g tłuszczu