Domowa masa makowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 5028kcal
Węglowodany 418 g węgli
Białko 169 g białka
Tłuszcze 277 g tłuszczu
1 porcja

Składniki

2585 kcal
500 g maku niebieskiego
500 kcal
4 szklanki mleka 2%
4 kcal
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
234 kcal
3 szt. jaj (L)
-
1 szczypta soli
800 kcal
200 g cukru pudru
48 kcal
1 łyżka śmietany 18%
160 kcal
2 łyżki miodu spadziowego
75 kcal
2 łyżki mąki ziemniaczanej
-
aromat migdałowy
-
aromat pomarańczowy
151 kcal
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
139 kcal
50 g rodzynek
291 kcal
50 g migdałów w płatkach
43 kcal
1,5 szt. cytryn
-
starta skórka z pomarańczy

Cały przepis ma:

  • 5028 kcal
  • 418 g węgli
  • 169 g białka
  • 277 g tłuszczu
  1. Mak sparzyć wrzątkiem, zamieszać łyżką i odlać wodę. Ponownie zalać wrzątkiem i zostawić na noc lub na kilka godzin. Po tym czasie odlać wodę i mak zalać mlekiem, dodać ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia i gotować na najniższym ogniu przez ok. 40 minut (bez przykrycia), co jakiś czas mieszając. Odcedzić mak na gęstym sicie i 3-krotnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
  2. Ubić białka na sztywno z niewielką szczyptą soli, ciągle miksując dodać stopniowo cukier puder i na końcu po kolei po jednym żółtku, zmiksować na puszystą masę. Połączyć z makiem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  3. Dodać śmietanę, miód, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, kilka kropli aromatu migdałowego i pomarańczowego, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, pokrojone rodzynki (sparzone wcześniej wrzątkiem), posiekane płatki migdałowe, wyciśnięty sok z 1,5 cytryny, startą skórkę z połowy pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem).
  4. Wszystko wymieszać.
  • Domowa masa makowa

Domowa masa makowa

Jedna porcja ma:

Kalorie 5028kcal
Węglowodany 418 g węgli
Białko 169 g białka
Tłuszcze 277 g tłuszczu