Domowa masa makowa
Jedna porcja ma:
1
porcja
Składniki
- 2585 kcal
- 500 g maku niebieskiego
- 500 kcal
- 4 szklanki mleka 2%
- 4 kcal
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 234 kcal
- 3 szt. jaj (L)
- -
- 1 szczypta soli
- 800 kcal
- 200 g cukru pudru
- 48 kcal
- 1 łyżka śmietany 18%
- 160 kcal
- 2 łyżki miodu spadziowego
- 75 kcal
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- -
- aromat migdałowy
- -
- aromat pomarańczowy
- 151 kcal
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 139 kcal
- 50 g rodzynek
- 291 kcal
- 50 g migdałów w płatkach
- 43 kcal
- 1,5 szt. cytryn
- -
- starta skórka z pomarańczy
Cały przepis ma:
- 5028 kcal
- 418 g węgli
- 169 g białka
- 277 g tłuszczu
- Mak sparzyć wrzątkiem, zamieszać łyżką i odlać wodę. Ponownie zalać wrzątkiem i zostawić na noc lub na kilka godzin. Po tym czasie odlać wodę i mak zalać mlekiem, dodać ekstrakt waniliowy, doprowadzić do wrzenia i gotować na najniższym ogniu przez ok. 40 minut (bez przykrycia), co jakiś czas mieszając. Odcedzić mak na gęstym sicie i 3-krotnie zmielić w maszynce na najdrobniejszych oczkach.
- Ubić białka na sztywno z niewielką szczyptą soli, ciągle miksując dodać stopniowo cukier puder i na końcu po kolei po jednym żółtku, zmiksować na puszystą masę. Połączyć z makiem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
- Dodać śmietanę, miód, 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, kilka kropli aromatu migdałowego i pomarańczowego, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, pokrojone rodzynki (sparzone wcześniej wrzątkiem), posiekane płatki migdałowe, wyciśnięty sok z 1,5 cytryny, startą skórkę z połowy pomarańczy (pomarańczę należy wcześniej sparzyć wrzątkiem).
- Wszystko wymieszać.